IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай намали инвестициите в американски дълг до едногодишен минимум през август

Други страни от региона също са редуцирали експозициите, но като цяло търсенето на щатски дългови книжа през месеца се е увеличило

10:24 | 19.10.11 г.
Китай намали инвестициите в американски дълг до едногодишен минимум през август

Китай редуцира експозициите си към американски дълг до най-ниското ниво от една година насам заради понижението на кредитния рейтинг на САЩ, пише ВВС.

Пекин е продал американски дългови книжа на стойност 36,5 млрд. долара, като през август инвестициите на страната в американски дълг са възлизали на 1,137 трлн. долара, показват данни на щатското финансовото министерство.

Други страни от азиатско-тихоокеанския регион, като например Хонконг, Тайван и Сингапур, също са редуцирали инвестициите си в американски дълг през август.

Анализатори обаче смятат, че данните на американското министерство на финансите вероятно не разкриват комплексната картина на инвестициите на Китай в американски дълг. Част от книжата Пекин купува чрез Лондон, а тази статистика не се оповестява толкова бързо, отбелязва агенцията.

Като цяло обаче през август търсенето на американски дългови книжа в качеството им на безопасни активи се е увеличило, отбелязва агенцията. Великобритания и Швейцария например са увеличили експозициите си към американски дълг с по 40 млрд. долара, а Япония – с 21,8 млрд. долара заради очаквания по-слаб икономически растеж в Европа, причинен от дълговата криза.

Анализатори коментират, че ситуацията в еврозоната значително е намалила апетита за риск сред инвеститорите през август. „Хората се страхуваха от криза с мащабите на тази след фалита на Lehman и затова пренасочиха средства към американски дългови книжа“, коментира Майкъл Уулфолк от BNY Mellon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още