IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕРСО моли държавата за 13 млрд. долара за изплащане на компенсации за Фукушима

За 2 години специализиран орган ще изплати над 58 млрд. долара компенсации, като ТЕРСО ще възстановява сумите от годишните си печалби

11:14 | 18.10.11 г.
<p>
	Ремонтни дейности на авариралия първи реактор на АЕЦ Фукушима. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ремонтни дейности на авариралия първи реактор на АЕЦ Фукушима. Снимка: Ройтерс

Операторът на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1“ ТЕРСО ще се обърне към държавата с молба да му бъдат отпуснати 1 трилион йени (12,9 млрд. долара), за да може да изплати компенсациите за щетите, причинени от аварията, до края на финансовата 2011 г., която приключва през март 2012 г., съобщи японският вестник Yomiuri, цитиран от РИА Новости.

До края на 2011 г. са нужни около 8-10 млрд. долара.

В началото на октомври държавната комисия, който проучваше финансовото състояние на компанията, публикува отчет, според който изплащането на компенсациите за щетите от аварията за 2 години достига общо 4,5 трлн. йени (58,4 млрд. долара).

В него се посочваше също, че ТЕРСО трябва да намали разходите си за 10 години с 2,5 трлн. йени (32 млрд. долара).

Отчетът ще бъде използван като основа за споразумението между компанията и специализиран орган за изплащане на компенсациите, създаден от правителството, за да може изплащането да започне колкото се може по-бързо, без да се стига до разоряване на ТЕРСО и до енергийна криза в страната.

В него ще бъдат привличани средства от държавни и частни финансови институции, както и от компании оператори на АЕЦ. Компенсациите ще бъдат изплащани от тях, а ТЕРСО ще ги възстановява постепенно от годишните си печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още