IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай с нов рекорд

Към края на септември стойността на резервите на азиатската държава е 3,20 трлн. щатски долара

13:12 | 14.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Китай с нов рекорд

Размерът на валутния резерв на Китай е достигнал нов рекорд, след като към края на септември възлиза на 3,2 трлн. щатски долара, пише Ройтерс. Три месеца по-рано той бе 3,1975 трлн. долара.

Страната не предоставя разбивка на различните валути в кошницата на резерва. Основната част от нея обаче се пада на американския долар, заслуга за което според Вашингтон има непазарното определяне на курса на юана.

Днес китайският премиер Вън Цзябао изрази безпокойство от нарастващия протекционизъм и то най-вече във връзка със "злоупотребата" с антидъмпинговите мерки, предаде Франс прес.

"Буди безпокойство, че заради редица фактори (...) цикълът от Доха не напредва. Протекционизмът нараства силно", заяви Вън Цзябао при откриването на търговски панаир в Гуанчжоу, в южната част на страната.

На фона на сегашните сътресения на финансовите пазари, на все повечето фактори за нестабилност и по-бавното съживяване на водещите икономики, международната общност би трябвало да бъде единна също като пътниците в един кораб, отбеляза китайският премиер.

Китай реагира остро в началото на месеца, когато Сенатът на американския Конгрес прие проектозакон, чиято цел е да накаже Пекин за манипулирането на валутния курс на юана.

Законопроектът за компенсиране на загубите на американски производители от занижения курс на юана, на който бе даден ход в Сената на САЩ, крие опасност да предизвика търговска война между Вашингтон и Пекин, посочи в комюнике китайската централна банка.

"Само ако разрешим по-рационално търговските търкания, ще можем да се отървем от сянката на международната финансова криза", отбеляза днес Вън Цзябао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
boogeyman
преди 12 години
Ху Дзинтао каза, че кът стигнат 100 трилиона ще въведе плаващ валутен курс. Всички се надяваме това да стане по-скоро, та да се премахнат тез търговски дисбаланси и светът да излезе от депресията в която се намира в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още