IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ оряза прогнозата си за икономиките в Азия

Финансовите проблеми на Европа и очакванията за икономическо забавяне в САЩ са в основата на новите изчисления на фонда

11:01 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ оряза прогнозата си за икономиките в Азия

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за икономическия растеж на Азия заради финансовите турбуленции в Европа и евентуалното икономическо забавяне в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В доклада, който се изготвя на шест месеца, МВФ отбелязва, че опасностите за азиатския растеж отразяват отрицателните перспективи за Европа и САЩ, които са основните пазари за
азиатския износ.

Фондът прогнозира, че икономическият растеж на Азия ще достигне средно 6,3 процента през 2011 година, а през 2012 година - 6,7 на сто. В прогнозата си през април международната организация предвиждаше растеж и за двете години от около 7 процента.

Представители на МВФ предупредиха, че разрастване на дълговата криза в еврозоната и едно по-голямо забавяне на американската икономика ще засегнат сериозно и Азия.

Европа и САЩ все още представляват над една трета от търговията в Азия, затова каквито и да било несигурности (...) в развитите икономики ще се отразят значително на Азия", посочи помощник-директорът в МВФ за азиатско-тихоокеанския регион Ануп Сингх.

"Въпреки че вътрешното търсене остава голямо, не можем да приемем, че Азия ще остане незасегната от рисковете, ако те се превърнат във факт в останалата част на света," добави Сингх.

В много от азиатските страни инфлацията все още е висока, но в доклада се посочва, че очакванията са за спад на потребителските цени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още