IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ блокира плана на президента Обама за борба с безработицата

Сенаторите обаче одобриха законопроекта за налагане на мита върху вноса от държави, които манипулират курса на валутите си

10:25 | 12.10.11 г.
Сенатът на САЩ блокира плана на президента Обама за борба с безработицата

Горната камара на американския Конгрес днес блокира предложения законопроект от президента на страната Барак Обама за отпускане на 447 млрд. долара за борба с безработицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

46 сенатори от Републиканската партия и присъединилите се към тях двама демократи се обявиха против провеждането на гласуване по законопроекта, докато подкрепящите законопроекта трябваше да наберат 60 гласа от общо 100 сенатори.

Планът на Обама предвиждаше удължаване с още една година на облекченията по данъка върху заплатите и изплащане на помощи за безработни от правителствения застрахователен фонд, а за осигуряване на сумата от 447 млрд. долара бе предложено повишаване на данъците за богатите американци и корпорациите, което предизвика съпротивата на републиканците.

Според лидера на Републиканската партия в Сената Мич МакКонъл „подобни мерки във време на криза са нежелателни“.

Опонентите на американския президент го обвиняват в неудържимо харчене на средства от хазната, изтъквайки, че това само съдейства за увеличаване на бюджетния дефицит.

По-рано тази нощ сенаторите одобриха законопроекта, който цели оказване на натиск върху Китай за по-нататъшно девалвиране на юана. Законодателната мярка ще позволи на американското правителство да въвежда изравнителни мита спрямо внасяни стоки от държави, които изкуствено понижават или повишават курса на своята валута.

Предстои документът да бъде разгледан в Камарата на представителите, където обаче може да бъде оставен да отлежава, тъй като републиканците, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса, показаха ясно, че той не представлява приоритет за тях.

Според председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър приемането на законопроекта може да провокира търговска война.

От Белия дом упорито твърдят, че една от основните причини за дефицита във външнотърговския баланс на САЩ с Китай, който през 2010 г. достигна 273,1 млрд. долара, е изкуствено пониженият курс на юана спрямо долара с около 40%.

Редица американски законодатели отдавна се обявяват за официално обвинение спрямо Китай за манипулиране на валутния курс на юана, което според американските закони ще доведе до въвеждане на мита върху внасяните китайски стоки, но Обама засега не се решава да причисли Китай към „валутните манипулатори“ с пълното съзнание, че това неминуемо ще доведе до търговска война с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още