IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият пенсионен фонд в света ще инвестира в развиващите се пазари

Моментът изглежда подходящ за инвестиции на развиващите се пазари, казва президент на японския държавен пенсионен фонд

11:57 | 30.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Най-големият пенсионен фонд в света ще инвестира в развиващите се пазари

 

MSCI Emerging Markets Index проследява 21 страни, включително Бразилия, Китай, Индия, Русия и Турция.

На 20 септември Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че както през тази, така и през следващата година световната икономика ще нарасне с едва 4%, в сравнение с японската правителствена прогноза за ръст от 4,3% през 2011 г. и 4,5% през 2012 г.

МВФ базира прогнозата си на „умереното възстановяване на икономическата активност“ в развитите икономики и на „здравословния растеж“ на развиващите се пазари, но поставя като условие прилагането на договорените през юли мерки за разширяване на спасителния механизъм в еврозоната.

За да покрие пенсионните плащания, GPIF вероятно ще остане нетен продавач през фискалната година, започваща през април 2012 г., посочва Митани. Фондът ще продаде по-малко японски облигации през тази фискална година, отколкото през миналата, тъй като много облигации достигат матуритет, допълва той. За фискалната година, приключила на 31 март GPIF е продал облигации за 4,7 трлн. йени.

Според 5-годишния инвестиционен план, приет през март 2010 г., две трети от активите на GPIF са в местни облигации, 11% в японски акции, 8% в чуждестранни облигации, 9% в чуждестранни акции и 5% в краткосрочни активи.

За фискалната година, приключила на 31 март, GPIF е изгубил 0,25% или 299 млрд. йени, поради спада на японските акции и чуждестранните облигации. За трите месеца до 30 юни, фондът отчита ръст от 0,2% или 240 млрд. йени, след като инвестициите в облигации са помогнали за преодоляването на загубите в акции, се казва в изявление на GPIF от август.

GPIF е най-големият пенсионен фонд в света, следван от държавния пенсионен фонд на Норвегия, сочат данни на Watson Global 300, публикувани през септември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kamikatze
преди 12 години
Kato reshat da investirat v MSCI Frontier Markets Index mi se obadete !:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още