IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мобиус: Разпродажбите на развиващите се пазари са „просто корекция“

Цената на акциите е паднала до нива, които са изключително привлекателни, така че ние ще купуваме в Индия, посочва инвеститорът

16:58 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мобиус: Разпродажбите на развиващите се пазари са „просто корекция“

Опасенията за състоянието на икономиките в Европа и Америка и забавянето на глобалния икономически растеж доведоха до мащабни разпродажби на акции на развиващите се пазари. Въпреки това Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets, заявява, че тенденцията, която се наблюдава от края на юли, е временна и че азиатските индекси скоро ще се възстановят, пише CNBC.

„Ще станем свидетели на рязък обрат... това е просто корекция в един продължаващ бичи пазар“, посочва той.

Спадът с почти 20% на MSCI Emerging Market Index от пиковите стойности през май подхранва опасенията за начало на вероятен мечи пазар.

Мобиус обаче посочва, че след като веднъж хаосът около Европа се уталожи, съществува риск горещите капиталови потоци отново да наводнят региона, както през 2008 г.

„След като цялата тази бъркотия приключи, ще видите как инвеститорите ще се върнат в тези страни. Всъщност много хора изобщо не са напускали, а ще дойдат и много нови", допълва той.

Мобиус препоръчва инвестициите в индийски акции, за които вярва, че за момента са изключително привлекателни.

„Цената на акциите е паднала до нива, които са изключително привлекателни, така че ние ще купуваме в Индия“, казва той.

От началото на 2011 г. основният индекс на фондовата борса в Бомбай, Sensex, се е понижил с над 19%, като съотношението на цена към доходност е паднало до около 15 от 21 през октомври 2010 г.

Според Мобиус секторът на компаниите производители на стоки за широко потребление и този на суровините в Индия са най-привлекателни. India Growth Fund на Templeton държи дял в производителя на торове Tata Chemicals, банката за потребителски кредити ING Vysya и най-големия автомобилопроизводител в страната Maruti Suzuki.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още