IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Федералният резерв спъна азиатските борси

Инвеститорите разпродаваха панически след обявяването на Операция "Туист"

11:16 | 22.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С резки спадове приключи търговията на азиатските борси. Решението на Федералния резерв на САЩ да удължи матуритета на притежаваните от институцията дългови книжа чрез продажба на краткосрочен и изкупуване на дългосрочен дълг предизвика панически разпродажби на пазарите.

Сред най-губещите беше основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng, който падна с над 4 на сто. SCI в Шанхай и Nikkei в Токио изтриха по 2,1%, а южнокорейският Kospi и австралийският S&P/ASX 200 отписаха по 2,5%, пише MarketWatch.

“Азиатските борси се превърнаха в червено море. Въпросът е дали наистина Операция “Туист” ще подпомогне възстановяването”, коментира за изданието Су-Лин Онг, стратег в Royal Bank of Canada Capital Markets.

Сред най-губещите в азиатската сесия, подобно на американската, бяха акциите на финансовите институции. В Токио книжата на Nomura Holdings поевтиняха с 4,8%, а на Daiwa Securities Group – с 4,4%. В Австралия Macquarie Group изтри 3,8% от пазарната си оценка, а акциите на застрахователя AMP изгубиха 3 на сто. В Хонконг Agricultural Bank of

China отписа 6,4% от пазарната си капитализация, а Industrial & Commercial Bank of China – 5,6%.

Рязко надолу тръгнаха и европейските индекси след началото на сесията. Вчера търговията приключи преди края на срещата на Фед и обявяването на решението. Повече от час след началото на сесията основните индекси във Великобритания, Германия и Франция изтриват по над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още