IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch предупреди за евентуално понижение на рейтингите на Китай и Япония

Проблемът в Китай са дълговете на местните управи, а в Япония - високият публичен дълг, надхвърлящ почти два пъти БВП на страната

11:14 | 08.09.11 г.
Fitch предупреди за евентуално понижение на рейтингите на Китай и Япония

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Китай през следващите 2 години, като още по-голям е шансът да понижи кредитния ретийнг на Япония, съобщи Ройтерс.

Според Андрю Колкюхън, ръководител на отдела за определяне на рейтингите на страните от азиатско-тихоокеанския регион в агенцията, китайският рейтинг може да бъде понижен през следващите между 12 и 24 месеца.

„Очакваме съществено влошаване на качеството на банковите активи“, каза Колкюхън. „Ако проблемите в банковата система се развият според нашите очаквания или дори по-зле през следващите 12 до 24 месеца, това ще ни накара да предприемем понижаване на рейтинги“, добави той.

През април Fitch понижи перспективата по дългосрочния рейтинг на китайския дълг в юани до негативна от стабилна заради опасения за финансовата стабилност на страната след подема в кредитирането през последните 2 години.

Рейтингът на агенцията за Китай е АА- и е четвърти сред най-високите степени.

По-рано през годината Китай съобщи, че дългът на местните управи е достигнал 10,7 трилиона юана в края на 2010 г., като през 5-те години до 2010 г. са били емитирани облигации за инвестиции в градско строителство на стойност над 347 млрд. юана.

„Рейтингът остава на относително високо ниво и това е заради поредица от фактори, които ни вдъхват успокоение“, посочи Колкюхън. „Един от тях е стабилността на държавните финанси, вторият е, че що се отнася до банките, очакваме проблемите да се ограничат до активите в техните баланси, а проблемите с качеството на активите са доста по-лесни за управление от страна на властите, отколкото проблемите с финансирането“, обясни той.

По думите му доста по-сериозен е шансът Fitch да понижи кредитния рейтинг на Япония заради публичния дълг на страната, който надхвърля близо 2 пъти брутния й вътрешен продукт.

„Смятаме, че при настоящите тенденции рейтингите е по-вероятно да не бъдат понижени“, отбеляза Колкюхън. „За да бъде подкрепено настоящото ниво на рейтингите обаче трябва да видим заслужаващ доверие план за финансова консолидация“, подчерта той.

През тази година другите 2 големи рейтингови агенции Standard & Poor's и Moody's Investors Service понижиха кредитния рейтинг на Япония заради опасения относно високия публичен дълг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още