IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Зелик: Китай може да помогне на световната икономика

Китай трябва да ребалансира икономиката си като стимулира вътрешното потребление, защото страната не може да разчита единствено на износ и инвестиции, посочва президентът на СБ

12:06 | 05.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	<em>Робърт Зелик, Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Зелик, Снимка: Ройтерс

Китай може да помогне за укрепване на кретащата световна икономика чрез ускоряване на реформите за стимулиране на своето вътрешно потребление, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитиран от Асошиейтед прес.

Пред журналисти в Пекин Зелик изтъкна, че Световната банка работи с китайското правителство за намиране на начини за насърчаване на потреблението и намаляване на огромната зависимост на Китай от износа и инвестициите.

Според Робърт Зелик развитието на базиран на потреблението икономически растеж е необходимо, тъй като светът не може да се справи със сегашните проблеми, разчитайки само на мерки за строги икономии.

Последното поскъпване на юана помогна за овладяването на цените в страната. Все пак, твърде рано е да се каже, че Пекин е спечелил битката за овладяването на инфлацията, казва Зелик.

В дългосрочен план, Китай трябва да ребалансира икономиката си като стимулира вътрешното потребление, защото страната не може да разчита единствено на износ и инвестиции, допълва той.

Поради опасенията, че нарастващите цени могат да предизвикат социални бунтове, от октомври 2010 г. централната банка в Пекин е повишавала основните лихвени проценти 5 пъти, а изискваният за капиталова адекватност на банките 9 пъти.

В допълнение, от началото на годината централната банка е позволила на юана да поскъпне спрямо долара с 3,17%. Китайската валута е поскъпнала спрямо долара с 6,87% от най-ниските си нива през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още