IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският финансов министър Нода спечели подкрепата за премиерския пост

От 2006 г. никой японски премиер не е управлявал повече от година и анализаторите са скептични, че това правителство ще е изключение

12:39 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йошико Нода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йошико Нода. Снимка: Ройтерс

Японският финансов министър Йошико Нода, привърженик на строгата фискална дисциплина, ще стане шестият японски премиер за последните 5 години, след като спечели подкрепата на управляващата партия в понеделник, съобщава Ройтерс.

Избирането на Нода вероятно ще бъде прието с облекчение от инвеститорите, които не крият страховете си за нарастващия публичен дълг на Япония.

54-годишният Нода, който се пребори с кандидатурата на търговския министър Банри Кайеда, ще трябва да овладее поскъпването на йената, която застрашава японския износ, както и да привлече капитал за възстановяването на страната от разрушителното цунами и земетресение от 11 март, точно в момент, когато растящият публичен дълг доведе до ново понижаване на рейтинга на Япония.

Финансовите пазари, политическите коментатори и японската общественост са скептични за това доколко новият лидер ще има визията, решимостта и времето да се справи с тези предизвикателства.

Облигационните пазари вероятно ще приемат благосклонно избора на Нода, който сред всички кандидати единствен нееднократно е призовавал за провеждане на болезнени реформи за понижаване на дълговите нива.

Правителствените облигации поскъпнаха, след като Нода спечели подкрепата на управляващата партия.

„Нека направим всичко, което е по силите ни, за да изпълним това, което обещахме. Ако се окаже обаче, че нямаме достатъчно пари, може да поискаме от хората да споделят част от финансовата тежест“, каза Нода преди гласуването, намеквайки за евентуално повишаване на данъците.

Нода ще бъде официално избран след гласуване в японския парламент във вторник. Както и бившият японски премиер Наото Кан, Нода ще се сблъска с вътрешнопартийни разногласия и това кара анализаторите да прогнозират, че управлението му няма да е много по-дълго от това на последните правителства.

От 2006 г. насам нито един японски премиер не е управлявал повече от година.

Нода заяви, че Япония не трябва да строи нови ядрени реактори. Така през следващите 40 години на практика страната ще се откаже от ядрената енергия. Въпреки това той иска да рестартира спрените за момента реактори и така да избегне енергийна криза. Преди ядрената катастрофа в Фукушима, 30% от енергийните потребности на Япония се задоволяваха от ядрени мощности.

Миналата седмица Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Япония, като се аргументира с повишаващия се публичен дълг, както и с липсата на дългосрочна стратегия за справяне с фискалните проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още