IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси спряха позитивната серия от началото на седмицата

Понижаването на кредитния рейтинг на Япония и опасения, че на срещата на Фед в петък няма да бъдат обявени нови мерки в подкрепа на възстановяването, дръпнаха пазарите надолу

13:08 | 24.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на азиатските борси се понижиха днес, прекъсвайки положителната тенденция от началото на седмицата, заради опасения, че на срещата на американския Федерален резерв в петък няма да бъдат обявени нови планове за стимули, които да предотвратят забавянето на ръста на световната икономика, а компаниите от региона показаха смесени резултати по отношение на печалбите си, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 1,2% до 119,37 пункта след вчерашния си най-висок ръст за последните 5 месеца и след като в рамките на сесията се бе повишил с 0,7%.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,1% до 8 639,61 пункта, след като международната рейтингова агенция Moody`s понижи кредитния рейтинг на страната, а министърът на финансите Йошихико Нода обяви създаването на фонд за понижаване на курса на йената чрез подпомагане на задграничните операции на местните износители, без това да се отрази незабавно на пазарите.

Акциите на Toyota Motor Corp. понижиха стойността си с 1,6% до 2 718 йени след ръст от почти 1,5%, а тези на производителя на телевизори Bravia и игралната конзола PlayStation Sony Corp. поевтиняха с 2,9% до 1 549 йени.

Ценните книжа на японските банки също загубиха от стойността си, след като от Moody`s понижиха рейтингите им вследствие на орязания рейтинг на страната и заради опасения, че отслабените публични финанси ще намалят възможностите на правителството да ги подкрепи във време на криза.

Акциите на най-голямата японска публично търгувана финансова институция Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. понижиха стойността си с 2,9% до 332 йени, а тези на конкурента й Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. поевтиняха с 1,8% до 2 170 йени.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,5% до 2 541,09 пункта.

В Хонконг Hang Seng загуби 2,1% до 19 466,80 пункта, като акциите на най-голямата китайска застрахователна компания China Life Insurance Co. се сринаха с 12% до 20,30 хонконгски долара, след като тя обяви спад от 28% на нетната печалба за първите 6 месеца на годината до 12,96 млрд. юана (2 млрд. долара) спрямо аналогичния период на 2010 г. заради намаляла инвестиционна възвръщаемост.

Акциите на следващата я в класацията Ping An Insurance Group Co. поевтиняха с 3,7% до 62,45 хонконгски долара.

Тайванският индекс TAIEX се понижи с 0,6% до 7 502,93 пункта.

В Южна Корея KOSPI отстъпи с 1,2% до 1 754,78 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби минималните 0,1% до 4 167,60 пункта, заличавайки ръст от около 1,6% в рамките на сесията, макар акциите на кредитната и застрахователна институция Suncorp Group да поскъпнаха с 5,6% заради по-малкото от очакваното намаление на печалбата й за последните 12 месеца, а тези на компанията за инженерингови услуги WorleyParsons да скочиха с 10% след обявяване на нетна печалба за годината от 364,2 австралийски долара, надхвърляйки предварителните прогнози за 297,8 млн. австралийски долара.

„Няма съмнение, че Фед ще покаже, че остава готов да направи каквото може, за да подкрепи ръста“, заяви Стивън Холмарик, ръководител на отдела за проучвания на инвестиционните пазари в Colonial First State Global Asset Management в Сидни. „Но фондовите пазари ще останат волатилни, защото е ясно, че темпото на растеж в развитите държави се забавя значително“, добави той.

Акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. останаха без промяна на ниво 38,21 австралийски долара, изтривайки загуби от почти 0,9% в рамките на сесията, след като тя съобщи, че нетната печалба за годината е нараснала до рекордните 23,6 млрд. долара от 12,7 млрд. долара през предходната година на фона на рекордно високите цени на медта, желязото и въглищата заради търсенето в Китай. Печалбата надхвърли и предварителната прогноза от 22,6 млрд. долара на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

В Индонезия и Сингапур индексите регистрираха спад между 0,9% и 1,5%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още