IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската инфлация с най-бърз ръст от 3 години

Анализатори обаче смятат, че потребителските цени в Китай са достигнали пика си

11:10 | 09.08.11 г.
Китайската инфлация с най-бърз ръст от 3 години

Инфлацията в Китай през юли нарасна с най-бърз темп от три години насам. На годишна база потребителските цени са регистрирали ръст от 6,5% заради поскъпването на храната, пише Bloomberg.

Това почти съвпадна със средната прогноза на 26 икономисти, анкетирани от агенцията. Те очакваха инфлацията през юли да остане на нивото от юни – 6,4%.

Докладът на националното статистическо бюро на Пекин показа, че цените на производител са нараснали със 7,5 на сто през юли на годишна база. Това е най-големият им ръст от три години насам. Китайската статистика припомня, че през юни цените на производител нараснаха със 7,1% на годишна база.

Разходите за храна обаче са се повишили с 14,8% през юли спрямо юли 2010 г. С 57%, например, е поскъпнало свинското месо, сочат данните.

Инфлацията при нехранителните стоки се е ускорила до 2,9 на сто, показва още китайската статистика.

Предстои статистическото бюро да пусне данните за индустриалната продукция и продажбите на дребно.

Според Bank of America Merrill Lynch е малко вероятно управляващата комунистическа партия да разхлаби монетарната политика след излизането на данните. По-скоро се очаква фискален отговор, който вероятно ще включва увеличаване на разходите за социални жилища и водна инфраструктура.

Добрата новина за политиците е, че анализатори, включително от Standard Chartered, смятат, че инфлацията в Китай е достигнала своя връх. UBS прогнозира, че растежът на потребителските цени може да се отслаби до към 4 на сто на годишна база.

Забавянето на световния икономически растеж също може да подейства озаптяващо на растежа на потребителските цени в Китай, тъй като доведе до спад в цените на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още