IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси затвърждават тенденцията към спад

Минимален ръст бе регистриран само в Китай и Япония, като намесата на Японската централна банка не успя да задържи възходящата тенденция там в рамките на цялата сесия

13:13 | 04.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Повечето основни индекси на азиатските борси продължиха своето падане заради опасенията относно залитащата американска икономика след публикуването на данните за забавянето на ръста в сектора на услугите, засенчвайки печалбите на японските износители. Те бяха постигнати преди всичко в резултат на интервенцията на централната банка на страната на международните валутни пазари с цел да отслаби високия курс на йената, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпи с 2,1% до 130,89 пункта, след като в определени моменти бе на печалба до 0,2%, а акциите в него, които поевтиняха, бяха два пъти повече от повишилите стойността си.

Индексът загуби 5,8% само в рамките на последните 3 сесии, което е най-големият му спад от 15 март насам. 

В Япония Nikkei 225 спечели 0,2% до 9 659,18 пункта, макар по време на сесията нарастването му да достигаше и до 1,4%, а акциите на Toyota Motor Corp. повишиха стойността си с 0,6% до 3 140 йени, преодолявайки дотогавашните загуби, след като японският министър на финансите Йошихико Нода обяви, че централната банка на страната е интервенирала на международните валутни пазари, за да спре ръста на йената спрямо долара.

„Интервенцията бе навременна и опасенията за оскъпяването на йената намаляха, но това не бе достатъчно да ги заличи напълно“, заяви Масару Хамазаки, страши стратег в Toyota Asset Management Co. „Поскъпването на акциите бе ограничено, тъй като хората искат да разберат дали интервенциите ще продължат“, добави той.

Акциите на Hitachi Ltd. и Mitsubishi Heavy Industries Ltd.спряха поскъпването си, след като от Hitachi отрекоха спекулациите, че преговарят за сливане.

Дори изявлението на японската централна банка, че увеличава фонда за изкупуване на активи до 15 трлн. йени (189 млрд. долара), не успя да удължи хода нагоре на акциите на местните индекси. Програмата бе обявена през ноември с фонд от 5 трлн. йени, който бе удвоен след земетресението и вълните цунами през март.

Акциите на Inpex Corp. загубиха 2,1% от стойността си, въпреки че най-голямата японска компания за проучване на петролни и газови залежи обяви ръст на нетната печалба от 26% за второто тримесечие.

Китайският индекс Shanghai SE Composite също спечели 0,2% до 2 684,04 пункта.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,5% до 21 884,70 пункта, като акциите на най-голямата китайска компания за добив на петрол от морския шелф Cnooc Ltd. понижиха стойността си с 3,1% до 16,40 хонконгски долара, а тези на най-голямата европейска банка  HSBC Holdings Plc поевтиняха с 1,2% до 76,05 хонконгски долара.

„Азиатските пазари остават заложник на притесненията за световната икономика“, заяви Джон Уудс,  главен стратег за Азия в хонконгския клон на Citigroup Inc. „Докато не видим нагласа за разрешаване на тези макроикономически проблеми, е твърде невероятно да видим някакво повишение на апетита за риск“, добави той.

Тайванският индекс TAIEX загуби 1,65% до 8 317,27 пункта.

В Южна Корея KOSPI потъна с 2,3% до 2 018,47 пункта, като акциите на Samsung Electronics Co. понижиха стойността си с 1,4% до 821 000 вона, след като говорител на компанията обяви, че вчера са били спрени производствените линии в завода в град Гванджу, без да посочва причината за това.

Според изданието Asia Economic Daily обаче прекъсването се е наложило, след като са били спрени доставките от компания подизпълнител заради финансови проблеми.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 1,3% до 4 276,50 пункта, като акциите на най-голямата местна банка Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с 2,1% до 47,55 австралийски долара, а тези на National Australia Bank Ltd. понижиха стойността си с 2,3% до 22,67 австралийски долара.

„Очевидно глобалният ръст удари в тухлена стена“, заяви Надер Наейми, стратег в AMP Capital Investors Ltd. „Тези притеснения се отразиха на всички акции днес, особено на банковите“, добави той.

Акциите на третата най-голяма австралийска компания за добив на петрол и газ Santos Ltd. загубиха 2,5% от стойността си до 12,34 австралийски долара.

В Индонезия и Сингапур индексите отстъпиха с между 0,6% и 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още