IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Nissan за второто тримесечие спадна с 20% до 1,1 млрд. долара

Данните обаче надхвърлиха предварителните очаквания, а производството на компанията се възстановява по-бързо от това на местните конкуренти Toyota и Honda

18:07 | 27.07.11 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Nissan Карлос Госн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Nissan Карлос Госн. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на японския автопроизводител Nissan спадна с 20% за второто тримесечие на годината, след като през март Япония бе ударена от най-силното земетресение след Втората световна война и последвалите го вълни цунами, съобщи ВВС.

Природното бедствие наруши производството на автомобили и прекъсна веригите за доставки.

Нетната печалба на Nissan е 85 млрд. йени (1,1 млрд. долара), което е повече от предварителните очаквания на инвеститорите за печалба от 55 млрд. йени. За спада са допринесли и нарасналите цени на материалите за производство и силната йена.

През аналогичният период на 2010 г. печалбата бе 106,6 млрд. йени.

Производството на компанията обаче се възстановява по-бързо от това на местните й конкуренти и се очаква данните й за тримесечието да затъмнят тези на Toyota и Honda, които ще бъдат обявени през следващата седмица.

„Бързото ни възстановяване от природните бедствия през март показва още веднъж силата на Nissan да отговори ефективно и решително на кризата“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Карлос Госн.

Нетните продажби са нараснали спрямо същото тримесечие на 2010 г. с 1,6% до 2,08 трилиона йени.

Вчера от компанията оповестиха плана си за инвестиране на 50 млрд. юана в Китай с цел да увеличат дела си на местния пазар на автомобили от 6% на 10% до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още