IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застаряващото население може да се окаже ахилесовата пета на Китай

Очаква се броят на китайците над 60-годишна възраст да се удвои до 2030 г.

11:25 | 20.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Неизбежното забавяне на ръста на китайската икономика може да бъде отдадено на разнообразни причини от насрещните ветрове при световния растеж до съзряването на икономиката, но някои анализатори смятат, че променящата се демографска картина може да се окаже ахилесовата пета на китайския ръст, се посочва в коментар на CNBC.

Майкъл Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на YCMNET Advisors, заяви, че застаряващото китайско население заедно с политиката за едно дете в семейство ще затрудни опитите на правителството да стимулира потреблението като нов двигател на растежа.

„Единственият начин Китай да успее да преодолее намаляването на износа ... е вътрешното потребление. Колкото повече застарява китайското население, толкова повече ще нарастват пречките пред вътрешното потребление“, твърди Йошиками.

„Излязоха проучвания, в които се предполага, че застаряващото китайско население ще нарасне силно отчасти вследствие на правилото за едно дете в семейство“, добави той.

Според изследвания на Lombard Street Research и Economist Intelligence Unit броят на китайците над 60-годишна възраст е останал на ниво от 178 млн., или 12,5% през 2010 г., като се очаква той да се удвои през 2030 г.

След десетилетие на двуцифрен ръст Йошимаки посочи, че пазарите трябва да се подготвят за едноцифрено нарастване на китайската икономика.

„Китай вече е достигнал точката на максимално нарастване и мисля, че очакванията за китайския ръст трябва да бъдат понижени, те привикнаха към нива от 14-15% годишно. Последните данни са за 9% и мисля, че този показател може да падне под 7%“, добави той.

Шефът на изследователския отдел за Китай в британската банка Standard Chartered Стивън Грийн заяви на свой ред, че разширяването на китайската икономика ще се забави до 7% до 2020 г., засегнато от забавен ръст в броя на работната сила на страната, който според него ще покаже спад до 10 години.

„Вече виждаме по-слаби показатели за увеличаване на работната сила. През следващите 10 години може би на пазара ще излизат 2 до 3 млн. нови работници в сравнение с 5-10 млн. през последните 10 години“, смята Грийн.

Дори и при подобно развитие на нещата обаче Йошиками не отписва Китай като място за инвестиране. Според него инвеститорите просто трябва да регулират очакванията си и да гледат на китайската икономика като на „по-слабо растящ развиващ се пазар“.

„Трябва да разберете, че ако искате висок ръст, не трябва просто да инвестирате в цялата китайска икономика“, съветва той, препоръчвайки инвеститорите да насочат вниманието си към специфични интересни индустрии като образованието. „Продължавам да смятам, че има смисъл да се купуват китайски стоки“, заключи Йошиками.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още