IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Индия е открито вероятно най-голямото находище на уран в света

То ще позволи на страната да намали зависимостта си от вноса, но не и да го прекрати напълно

12:28 | 19.07.11 г.
В Индия е открито вероятно най-голямото находище на уран в света

В Индия са открити големи залежи от уранова руда, съобщи вестник Times of India, като се позова на секретаря на департамента за ядрена енергия Шрикумар Банерджи.

„Геолози потвърдиха, че в наскоро откритото находище на уран в окръг Туманапал на щата Андра Прадеш има най-малко 49 хил. тона руда. Последните прогнози показват, че размерът на запасите може да е 3 пъти по-голям“, посочи Банерджи.

Индийските експерти не изключват възможността това да се окаже най-голямото находище на уран в света.

Сега в страната за най-големи се смятат две мини в източния щат Джаркханд, където според оценките има 170 хил. тона уранова руда.

„Експлоатацията на новото находище ще позволи на републиката да намали зависимостта си от вноса на тази суровина, но няма да позволи да се откажем от него напълно“, призна Банерджи.

В момента Индия купува уран от Франция и Казахстан, като договорите не са дългосрочни. Междувременно индийските нужди от уран постоянно нарастват.

В момента там действат 20 атомни реактора с обща мощност 4 780 мегавата.

През следващите няколко години се планира изграждането на още 34 реактора, 30 от които ще бъдат построени по чуждестранни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още