IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът се завърна на азиатските борси след двудневно отстъпление

Данните за китайския икономически растеж дадоха благоприятните импулси, а минимален спад от водещите борси бе отчетен единствено в Тайван

13:58 | 13.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на азиатските борси се повишиха за първи път от началото на седмицата, след като стана ясно, че през второто тримесечие китайската икономика е регистрирала по-голям ръст от предварително прогнозирания, а за първото полугодие ръстът е 9,6%, докато в същото време инвеститорите претеглят рисковете за разпространяването на дълговата криза в еврозоната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредна с 0,9% до 135,69 пункта, като на всяка акция, която поевтиня, две повишиха стойността си, а само една от 10-те подгрупи в индекса регистрира спад.

В Япония Nikkei 225 прибави 0,4% до 9 963,14 пункта, а акциите на Mitsubishi Corp. повишиха стойността си с 1,8% до 2 069 йени.

Акциите на конкурентите им от Mitsui & Co. поскъпнаха с 2,1% до 1 432 йени, след като компанията направи предложение за придобиване от 1,40 сингапурски долара на акция към Portek International Ltd. - оператор на пристанища в Индонезия, Алжир, Малта и Габон. Предложението е по-голямо от това на филипинската International Container Terminal Services Inc. от 1,2 сингапурски долара на акция.

Акциите на японските доставчици на суровини също тръгнаха нагоре, след като Credit Suisse Group AG повиши рейтинга на бранша, като се позова на подценяването на ценните книжа. Тези на Inpex Corp. повишиха стойността си с 2,1% до 596 000 йени.

Китайският индекс Shanghai SE Composite регистрира ръст от 1,5% до 2 795,48 пункта, след като стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 9,5% на годишна база през второто тримесечие, което е по-малко от 9,7 за първото тримесечие, но предварителните прогнози бяха за ръст от 9,3%. Индустриалното производство в Китай се е увеличило с 15,1% през юни при прогноза от 13,1%.

В Хонконг Hang Seng спечели 1,2% до 21 926,90 пункта, като акциите на втората по големина китайска банка China Construction Bank Corp. повишиха стойността си с 2,2% до 6,08 хонконгски долара. Със същия процент поскъпнаха акциите на най-голямата китайска банка Industrial & Commercial Bank of China, достигайки цена от 5,63 хонконгски долара.

Акциите на най-голямата китайска компания за добив на метали Jiangxi Copper Co. повишиха стойността си с 5,1% до 26,70 хонконгски долара, след като от компанията обявиха, че нетните приходи за първата половина на годината са нараснали с над 50% на годишна база заради нарасналия добив и повишените цени на медта.

Тайванският индекс TAIEX бе сред малкото, регистрирали спад, като отклонението бе минимално от 0,03% до 8 488,06 пункта.

В Южна Корея KOSPI нарасна с 0,9% до 2 129,64 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 прибави 0,4% до 4 514,80 пункта.

„Данните показват, че Китай успява да охлади растежа, но и че трябва да измине дълъг път, преди да намали опасенията от „твърдо приземяване“, заяви Надер Наейми, стратег в AMP Capital Investors Ltd. в Сидни.

„Фактът, че растежът се е понижил би трябвало да позволи на властите да махнат крака от спирачката по отношение на монетарната политика“, добави той.

В Индонезия и Сингапур индексите се повишиха с между 0,3% и 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още