IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер се извини за ядрената бъркотия

Инструкциите ми бяха незадоволителни и дойдоха твърде късно, призна Наото Кан по повод нарежданията му за провеждане на стрес тестове в японските АЕЦ

16:21 | 08.07.11 г.
<p>
	Наото Кан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наото Кан. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Наото Кан се извини за причинената бъркотия от нареждането му да бъдат проведени стрес тестове в японските атомни електроцентрали няколко седмици, след като правителството му заяви, че те са безопасни, съобщи ВВС.

По думите на Кан нарежданията му за стрес тестовете от сряда са дошли твърде късно.

Местни длъжностни лица и фирми в енергийния сектор заявиха, че не разбират дали могат да пуснат отново в действие реакторите си или не могат.

Две трети от японските атомни реактори не функционират след разрушителното земетресение и вълните цунами от 11 март. Тогава бе залята АЕЦ „Фукушима“, което причини изпускане на радиация и наложи преразглеждането на енергийната политика на страната.

След като бяха извършени проверки, през миналия месец министри обявиха, че всички АЕЦ в страната са безопасни и могат да започнат работа.

Но с изненадващо съобщение в сряда правителството обяви, че са необходими стрес тестове, без да поставя срокове и да дава подробности какви точно проверки се налагат.

Кметът на южния японски град Генаки, който вече бе дал съгласието си местната АЕЦ да започне работа, свика вчера пресконференция, осъждайки обратния завой на правителството.

Днес Shikoku Electric Power обяви, че отлага плановете си за подновяване на дейността на два реактора в Иката, защото не вярва, че ще получи обществена подкрепа.

Други местни длъжностни лица и електроцентрали призоваха правителството да изясни приоритетите си.

На заседание на правителството Кан се извини. „Инструкциите ми бяха незадоволителни и дойдоха твърде късно“, посочи той.

Главният секретар на правителството Юкио Едано призна, че правителството трябва да бъде по-ясно в изявленията си. „Разбираме, че трябва да изясним ситуацията, но в момента обсъждаме какви да бъдат следващите ни действия“, каза той.

Наото Кан е поставен под голям натиск да подаде оставка заради действията му като премиер около ядрената криза в страната и възстановяването на районите с най-големи разрушения, причинени от природния катаклизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още