IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси приключиха седмицата с четвърти пореден ден на ръст

Регионалният индекс със седмичен ръст от 2,6%, единствено в Австралия бяха регистрирани загуби

12:52 | 01.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси регистрираха четвърти пореден ден на ръст, което доведе до най-дългата печеливша серия за регионалния индекс от февруари, на фона на оптимизма, че Гърция ще успее да избегне фалита и след като американското производство показа най-висок ръст през юни, намалявайки риска за приходите на банките и износа.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0,5% до 135,62 пункта, като на всяка губеща акция три повишиха стойността си. За седмицата показателят спечели 2,6%, но за първите шест месеца на годината спадът му е 2%.

В Япония Nikkei 225 прибави 0,5% до 9 868,07 пункта, след като тримесечното проучване Tankan на японската централна банка показа, че най-големите компании в страната планират да увеличат капиталовите си разходи през настоящата финансова година с почти два пъти по-голям размер от предварително прогнозирания.

Акциите на най-голямата японска публична банка Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. повишиха стойността си с 2,1% до 398 йени, а тези на следващата я в класацията Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. спечелиха 1,3% до 2 500 йени.

Ръст от 1,1% до 3 335 йени регистрираха акциите на Toyota Motor Corp., а тези на най-големия производител на роботи за промишлеността Fanuc Corp. скочиха с 5,5% до 14 110 йени, след като доклад на Nomura Holdings Inc. показа увеличение на поръчките от 14% в компанията за първото тримесечие на годината спрямо предходното, като решаващо се оказва търсенето на роботи в САЩ и Европа.

Повечето китайски индекси регистрираха днес ръст, но Shanghai SE Composite се понижи с 0,1% до 2 759,36 пункта, след като индексът на бизнес активността в страната през юни се понижи до най-ниското си ниво от февруари 2009 г., което сочи, че кампанията на премиера на страната Уън Дзябао да обуздае инфлацията забавя икономическия растеж.

Борсите в Хонконг днес имаха почивен ден.

В Тайван TAIEX спечели 1% до 8 739,82 пункта, а акциите на местния производител на смартфони HTC Corp., който продава половината от продукцията си в САЩ, повишиха стойността си с 4,6% до 1 010 нови тайвански долара, след като от компанията обявиха, че целите за второто тримесечие ще бъдат изпълнени. По-рано през седмицата акциите й поевтиняха заради спекулации, че тя няма да успее да осигури навреме част от заявките.

Южнокорейският индекс KOSPI нарасна с 1,2% до 2 125,74 пункта, а акциите на Samsung Electronics Co., която реализира 42% от продажбите си в САЩ и Европа, добавиха 3,5% към стойността си до 855 000 вона след добрите данни за американското производство и потребителското доверие.

В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,4% до 4 591,20 пункта, като акциите на компанията за добив на редки метали Lynas Corp. се сринаха с 12% до 1,75 австралийски долара, след като Малайзия въведе допълнителни изисквания за сигурност, които доведоха до прекратяване на работата на компанията по изграждане на рафинерията й в островната държава.

Главният изпълнителен директор на Lynas Corp. Никълъс Къртис обеща, че компанията ще изпълни изискванията и добави, че рафинерията може да бъде подготвена да влезе в действие до края на годината и да започне производство през втората половина на 2012 г. На 20 юни той бе обявил, че обектът ще бъде завършен през септември.

Индонезийският индекс Jakarta Composite нарасна с 1,42% до 3 943,89 пункта, а акциите на най-големия автомобилен търговец на дребно PT Astra International прибавиха 5,1% към стойността си до 66 800 рупии, след като от CLSA Asia-Pacific Markets препотвърдиха рейтинга на компанията с аргумента, че приходите ще се повишат от нарастващото търсене на автомобили в страната.

В Сингапур FTSE Straits Times спечели 0,4% до 3 133,48 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още