IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелената вълна се задържа на азиатските борси

Регионалният индекс регистрира триседмичен връх, единствен Китай остана на червено

13:18 | 29.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на азиатските борси регистрираха повишение за втори пореден ден, като регионалният индекс затвори на най-високото си ниво от 3 седмици насам на фона на сигналите, че Гърция може да избегне фалита, намаляването на риска за банковите приходи и увеличаването на цените на суровините.

Индексът MSCI Asia Pacific спечели 1,2% до 132,98 пункта, като почти 4 акции повишиха стойността си срещу една губеща.

Акциите на компаниите за добив на суровини бяха водещи сред 10-те групи в индекса, след като цената на петрола и основните метали увеличи перспективите за приходите им.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,5% до 9 727,26 пункта, като акциите на най-големия местен производител на роботи за индустрията увеличиха стойността си с 3,6% до 13 430 йени на фона на съобщението на японското министерство на търговията, че индустриалното производство през май е нараснало с 5,7% на месечна база, което е най-големият ръст от 1953 г. досега. Усреднената оценка на анализатори, анкетирани от Bloomlerg, показваше ръст от 5,5%.

„Има по-малко безпокойство за проблемите около гръцкия държавен дълг“, заяви Хириочи Ниши, мениджър в SMBC Nikko Securities Inc. в Токио. „Инвеститорите започват да купуват по-рискови активи“, добави той.

Акциите на Toyota Motor Corp., чиито продажби се свиха с 33% заради нарушаването на веригите за доставки след земетресението и вълните цунами от 11 март, повишиха стойността си с 1,7% до 3 270 йени, след като стана ясно, че ръстът в производството на транспортни средства е 36% за май спрямо април, а тези на оператора на АЕЦ „Фукушима“ Tokyo Electric Power Co. прибавиха 2,9% до 325 йени, след като акционерите в компанията гласуваха да не се оттеглят от бизнеса.

Индексът Shanghai SE Composite се понижи с 1,1% до 2 728,48 пункта, като само борсите в Китай регистрираха загуби днес.

В Хонконг Hang Seng приключи сесията без никаква промяна на ниво от 22 061,20 пункта, като акциите на третата най-голяма британска банка по пазарна капитализация Standard Chartered Plc. се повишиха с 1,3% до 197 хонконгски долара, а тези на търговеца на облекло в Китай Bosideng International Holdings Ltd. спечелиха 10% до 2,37 хонконгски долара, което бе най-голямото повишение в рамките на регионалния индекс, след като от компанията обявиха, че нетните приходи за годината са нараснали с 18% на годишна база до 1,28 млрд. юана.

Акциите на Yue Yuen Industrial Holding Ltd., доставчик на Nike, се повишиха с 1,4% до 25 хонконгски долара, след като вчера от американския спортен гигант обявиха ръст на приходите от 14%.

Тайванският индекс TAIEX спечели 1,1% до 8 573,38 пункта.

В Южна Корея индексът KOSPI прибави 1,5% до 2 094,42 пункта, макар акциите на най-големия производител на хранителни стоки в страната по пазарна капитализация CJ CheilJedang Corp. да загубиха 6,4% до 234 000 вона, което бе и най-големият спад сред ценните книжа, търгувани в регионалния индекс, на фона на опасенията, че компанията е платила прекалено висока цена за дял в най-голямата логистична компания в страната Korea Express Co.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 спечели 1,2% до 4 529,50 пункта, като акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. увеличиха стойността си с 1,8% до 43,15 австралийски долара на фона на нарастващите цени на петрола и металите. Тези на конкурентите им от Rio Tinto Group повишиха стойността си с 1,5% до 81,53 австралийски долара.

Стойността на акциите на най-големия кредитор в страната по пазарна стойност Commonwealth Bank of Australia се повиши с 1,1% до 51,37 австралийски долара.

Индексите в Индонезия и Сингапур също регистрираха ръст в рамките на 0,4%-1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още