IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обеща, че ще продължи да инвестира в Европа

В бъдеще, както сме го правили и в миналото, ние ще подкрепяме Европа и еврото, категоричен бе китайският премиер Уън Дзябао

10:30 | 27.06.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайският премиер Уън Дзябао заяви, че „все още вярва“, че Европа може да преодолее дълговата криза и посочи, че Китай ще остане дългосрочен инвеститор на европейския дългов пазар, съобщи Ройтерс.

„Уверен съм в европейското икономическо развитие. Китай е дългосрочен инвеститор на пазара на европейски държавни дългове. През последните няколко години ние увеличихме доста вложенията си в еврооблигации“, каза Уън на съвместна пресконференция в събота с унгарския премиер Виктор Орбан.

„В бъдеще, както сме го правили и в миналото, ние ще подкрепяме Европа и еврото“, добави той.

По думите му Китай продължава да иска да помогне на Европа „да работи за бързо възстановяване и стабилен растеж“, но не посочи конкретни суми, които страната му може да отдели за закупуване на европейски държавни дългови ценни книжа.

Уън отбеляза, че Китай иска да закупи „определено количество“ унгарски държавни облигации и има за цел да разшири двустранната търговия до 20 млрд. долара до 2015 г. Той добави, че китайската държавна банка за развитие ще осигури 1 млрд. евро за развитие на проекти между двете държави.

Китай разполага с големи вложения в активи, емитирани в евро, в рамките на големите си резерви от 3,05 трлн. долара в чуждестранни активи.

Според Виктор Орбан закупуването на унгарски държавни облигации от Китай ще повиши сигурността на дълговото финансиране на Унгария в средносрочен план.

В момента Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай, като търговският оборот се изичислява на около 400 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Напоследък, т.е., откак се помня, именно китайската страна показва най-много признаци на трезвост и познаване на света. не е случаен нито икономическият, нито технологичният, нито политическият ръст, който показва тази древна и съвременна страна. Помислете само: те се налагат на заети пазарни ниши, изместват могъщи държави като щатите, все такива "дреболии". А сега, стават и финансова опора с явната проекция на намеренията си, в бъдеще да контролират и Стария континент.- Всичко това на пиян акъл не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 13 години
В бъдеще, както сме го правили и в миналото, ние ще подкрепяме Европа и еврото, категоричен бе китайският премиер Уън Дзябаозна4и те не мислят 4е еврото ще из4езне а? едно от малкото трезви решения идващо от страната на мъдростта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още