IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер обяви победа над инфлацията

Цените вече са под контрол и ще започнат да се понижават, като антиинфлационната политика няма да засегне икономическия растеж, е заявил Уън Дзябао

13:05 | 24.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китайският премиер обяви победа над инфлацията

Китайският премиер Уън Дзябао обяви победа над инфлацията в страната, посочвайки, че правителството успешно е овладяло ценовия натиск, съобщава Financial Times.

„Китай превърна справянето с инфлацията в приоритет на макроикономическите регулации и приложи серия политики в тази насока. Те се оказаха успешни“, казва Уън. „Уверени сме, че повишаването на цените през тази година ще бъде изцяло под контрол“.

Инфлацията на потребителските цени в Китай се повишава от средата на миналата година и достигна 34 месечен пик от 5,5% през май. Цени на храната бяха в основата на инфлационното напрежение, като се повишаваха с над 10% на годишна база през всеки от последните 5 месеца. Инфлацията при храните през май достигна 11,7%, предизвиквайки опасения за социално напрежение.

Повечето анализатори прогнозират, че инфлацията скоро ще достигне пиково ниво преди да започне да се понижава. Според индекс на HSBC инфлационното напрежение в производствения сектор вече се понижава.

„Като цяло ценовите нива са в контролируеми граници и се очаква да започнат устойчиво да се понижават“, казва Уън.

През последните месеци Пекин затегна кредитните условия, като четирикратно повиши лихвените проценти.

Уън отбелязва, че след 7 поредни години на повишаващи се добиви Китай разполага с огромен запас от зърнени храни.

„Сегашното забавяне на икономиката помага за ограничаване на инфлацията, която остава основният макроикономически риск за Китай“, казва Кю Хонбин от HSBC. „Инфлацията при храните обаче вероятно ще се задържи, тъй като неотдавнашните наводнения в южен Китай нарушиха хранителните доставките“, допълва той.

През юли китайското ръководство ще определи икономическата политика на страната през втората половина на годината. Анализаторите подчертават, че ако инфлацията е под контрол Пекин може да е склонен да облекчи кредитните условия, за да подготви икономиката за „меко приземяване“.

„Имаше опасения дали Китай може да овладее инфлацията и в същото време да запази високия икономически ръст“, казва Уън. „Моят отговор е Да“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Да вземат да благодарят на Бернанке,вместо да се бият в гърдите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 13 години
Брях, как го направиха тези, цял свят да се поучи от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още