IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota прогнозира рязък спад в печалбите

Очакваното намаление е с около една трета спрямо предходната година

11:00 | 10.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен гигант Toyota обяви, че очаква печалбите за настоящата финансова година да бъдат много по-ниски спрямо предходната, главно заради силното земетресение в страната през март, което разстрои производството, съобщи BBC.

Прогнозата е за нетна печалба от 280 млрд. йени (3,5 млрд. долара) за годината, която ще приключи през март 2012 г., което е с една трета по-малко от 408-те млрд. йени през миналата година.

От компанията посочиха, че приходите ще се понижат слабо до 8,2 трилиона йени.

По-рано Toyota обяви, че през настоящия месец се надява да възстанови производствения си капацитет в Япония до 90%.

Печалбата през първата половина на финансовата година ще бъде особено силно засегната, твърдят от Toyota. Впоследствие се очаква бизнесът да се съвземе, въпреки че последиците от земетресението и последвалите вълни цунами ще се усещат още дълго време, смятат от компанията.

„Очаква се японската икономика да се съвзема постепенно. Обаче щетите, нанесени от Голямото земетресение в източна Япония, са всеобхватни и сериозни и ще продължат да се отразяват на японската икономика“, добавят оттам.

От Toyota са убедени, че развиващите се пазари ще продължат да се разширяват, особено Китай и Индия, докато по-развитите икономики като САЩ и Европа „ще продължат да се развиват с умерено темпо“.

Въпреки това компанията подчертава, че растящите цени на петрола и високата безработица, особено в САЩ, са ключови рискове за бъдещите продажби.

През тази година Toyota очаква да продаде 724 000 автомобила, като 292 000 ще бъдат продадени през първите 6 месеца.

Земетресението засегна сериозно и състоянието на автопроизводителя през миналата финансова година, като печалбата от януари до март спаднаха със 77% до 25,5 млрд. йени в сравнение със същия период през 2010 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още