IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще реформира организацията за контрол над ядрената енергетика

Извеждат Агенцията за ядрена и промишлена сигурност от подчинението й на министерството на икономиката, търговията и промишлеността

17:20 | 07.06.11 г. 1
<p>
	Вълните цунами приближават АЕЦ Фукушима на 11 март. Снимка: Ройтерс</p>

Вълните цунами приближават АЕЦ Фукушима на 11 март. Снимка: Ройтерс

Японското правителство ще реформира структурата, контролираща ядрената енергетика в страната, тъй като в настоящата система за сигурност са разкрити големи недостатъци, се посочва в доклад на властите в страната до Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитиран от местни медии и ИТАР-ТАСС.

„Не можем да отричаме, че съществуващите структура и организация само усложняваха мобилизирането на силите и ресурсите, необходими за адекватен отговор на толкова мащабен инцидент като аварията в АЕЦ „Фукушима-1“, се посочва в документа.

„След като анализира положението, японското правителство реши да отдели Агенцията за ядрена и промишлена сигурност от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността и да започне преразглеждане на цялата съществуваща структура по осигуряването на атомна безопасност“, се казва още там.

До момента независими експерти многократно посочваха необходимостта за извеждането на агенцията от подчинението си на министерството, което се смята в Япония за основен лобист за развитието на ядрената енергетика.

Според редица специалисти натискът на министерския бюрократичен апарат е принуждавал агенцията да понижава стандартите за контрол в тази област и дори да си затваря очите за нарушаването на действащите регламенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Излиза, навсякъде, когато стане дума за пари, хората са склонни да пренебрегнат изискванията за сигурност.- Какво по-оснвателно доказателство за безсмислието на всякакви расистки теории?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още