IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota изтегля над 100 000 коли от модела Prius

Хибридите имат проблем в помощното управление, ще бъдат изтеглени и над 20 000 автомобила iQ

14:28 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Потенциален купувач разглежда Toyota Prius в шоурум на марката в Тайланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потенциален купувач разглежда Toyota Prius в шоурум на марката в Тайланд. Снимка: Ройтерс

Проблемите на най-големия производител на автомобили - японския концерн Toyota Motors, не спират. Компанията обяви, че изтегля 106 000 коли от хибридния модел Prius, за да смени част в системата за помощно управление, предадоха информационните агенции.

От японския пазар ще бъдат изтеглени 47 784 коли, се посочва в документ на транспортното министерство на Япония, и 52 000 - в САЩ, според комюнике на американския филиал на Toyota. Въпросните коли са били произведени между 1997 и 2003 г. 

Компанията ще подмени винт, който може да се разхлаби, ако воланът често се завърта силно и крайно на дясно. Има сведения за десетки случаи на разхлабване на винта, но без последвал инцидент, уточнява AFP. Toyota обяви и изтеглянето на 34 000 коли iQ заради проблем, свързан със спирачките. Около 22 000 от тях са в Япония.

Наскоро компанията обяви, че фабриките й ще се върнат към нормален темп на работа едва през ноември или декември. Преди всичко японските заводи все още изпитват проблеми, а някои от поддоставчиците имат фабрики именно в пострадалите региони.

През юни европейските фабрики на концерна в Англия, Турция и Полша ще възобновят пълния си обем на производство. До края на май Toyota е произвела с 900 000 коли по-малко от планираното.

В началото на май концернът се отказа да прогнозира годишните си резултати за текущата година. Първи предварителни прогнози за финансовата година може да се очакват едва в средата на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още