IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелена вълна на борсите в Азия в последния ден на май

Спекулациите, че Гърция отново ще бъде спасена, водят до оптимизъм, коментират анализатори

13:43 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зелена вълна на борсите в Азия в последния ден на май

Борсовите индекси на основните пазари в азиатско-тихоокеанския регион регистрираха повишения в последната сесия за май. В основата на това са спекулациите, че Европейският съюз и Международният валутен фонд няма да оставят Гърция без подкрепа и ще й предоставят нови спасителни заеми, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредна с 1,4 на сто до 136 пункта днес, което е най-високото му ниво от 12 май насам. Въпреки това обаче показателят изгуби около 2 на сто през месец май, което означава, че от началото на годината се движи със спад от 2,5 на сто.

„Разговорите около допълнителната помощ за Гърция дават известно успокоение на инвеститорите. Това са само временни причини за оптимизъм – има азиатски пазари, които имат голям потенциал. Китай например изглежда особено подценен“, обяснява Андрю Пийз от Russel Investment Group за медията.

Днес в Токио Nikkei 225 се повиши с 2 на сто до 9 694 пункта, реализирайки най-голямото си повишение за последните два месеца.

В Китай Shanghai Composite се повиши с 1,4 на сто до 2 743,47 пункта. По този начин индексът сложи край на серията от осем поредни спада, през които изгуби 5,8 на сто. Точно толкова индексът загуби през май, записвайки най-големия си месечен спад от юни 2010 година насам.

Основният индекс в Хонконг Hang Seng се повиши с 2,2 на сто до 23 684 пункта, записвайки шести пореден ръст. Въпреки това той записа спад от 0,2 на сто на седмицата.

В Южна Корея Kospi се повиши с 2,4 на сто днес, докато в Индия Sensex 30 напредна с 1,5 на сто. Ръст записаха още основните индекси в Индонезия, Сингапур и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още