IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призна за първи път за проблеми при изграждането на хидровъзела „Санся“

Създадени са остри проблеми в опазването на околната среда, корабоплаването, напояването и водоснабдяването в 8 провинции

17:11 | 20.05.11 г.
Китай призна за първи път за проблеми при изграждането на хидровъзела „Санся“

Китай за първи път призна на правителствено ниво, че изграждането на най-големия хидроенергиен възел в света „Санся“ е създало редица остри проблеми в опазването на околната среда, корабоплаването, напояването и водоснабдяването в 8 провинции, разположени в долното течение на Янцзъ – най-голямата река в Азия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Декларация в този смисъл бе  приета на заседание на китайския Държавен съвет, председателстван от премиера Вън Дзябао, съобщава вестник „Хуанцю Шибао“.

Участниците в заседанието са отбелязали, че проектът играе ключова роля в предотвратяването на наводненията и производството на електроенергия. Същевременно обаче е възникнала необходимост „от коригиране и подобряване“ на системата за предотвратяване на стихийни бедствия.

Особена тревога сред китайското правителство е породила свирепата суша в централната и южната част на страната, която експерти свързват със създаването на ВЕЦ „Санся“.

В документа на Държавния съвет се отбелязва, че властите трябва „адекватно да се заемат с отрицателните ефекти, създадени от АЕЦ „Санся“. Сред тях са споменати и „геоложки катастрофи“ и нарушаване на биоразнообразието в областта на огромното водохранилище на Янцзъ.

Членовете на китайското правителство признават и нуждата от по-активна помощ за 1,24 млн. местни жители, изселени от зоната, заета от водите на хидровъзела. Мнозина от тях изпитват икономически затруднения, свързани с трудното адаптиране към новите си местообитания.

Все пак основният проблем остава сушата. В долното течение на реката са напълно пресъхнали или критично понижили нивата си редица нейни притоци.

Около Ухан, административният център на провинция Хъбей, няколко кораба са заседнали в изсъхналото речно дъно. На участък от 200 километра корабоплаването е напълно прекратено.

Най-голямото китайско езеро с прясна вода Поянху е свило размерите си до най-малките граници, откакто се провеждат наблюдения.

Специалисти смятат, че намаляването на оттока на Янцзъ е повлияло директно на климатичния баланс в огромни територии източно от бента и заплашва с мащабна екологична катастрофа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още