IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tepco обяви загуба от над 15 млрд. долара

Изпълнителният директор Масатака Шимидзу се оттегля, поемайки отговорността за загубите

13:18 | 20.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Tepco регистрира най-високата загуба на японска компания извън финансовия сектор<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Tepco регистрира най-високата загуба на японска компания извън финансовия сектор. Снимка: Ройтерс

Японската енергийна компания Tokyo Electric Power Co (TEPCO), която е оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима", отчете загуба от 1,25 трлн. йени (15,3 млрд. долара) за финансовата година, която приключи на 31 март, предадоха агенциите.

Загубата е по-малка от очакваната от анализаторите. Във връзка с атомната криза ТЕПКО отчете загуба от 1 трлн. йени за приключилата финансова година. Според японското икономическо издание Nikkei това е най-високата загуба на японска компания извън финансовия сектор.

АЕЦ "Фукушима-1" аварира след земетресението и цунамито от 11 март и оттогава изпуска радиация, припомня ДПА. Агенция Kiodo съобщи, че компанията е решила да спре реактори от 1 до 4 на централата с общо шест реактора, което ще струва 207 млрд. йени, както и да се откаже от плановете за  изграждане на още два реактора в АЕЦ "Фукушима". Разходите за затварянето на четирите реактора също са отчетени в баланса. 

Компанията обяви и промени в мениджмънта си. За наследник на Масатака Шимидзу начело на компанията е назначен Тошио Нишидзава. Шимидзу се оттегля, поемайки отговорността за загубите, съобщиха по-рано днес японски медии.

Междувременно стана ясно, че радиацията продължава да се разпростира. За първи път вчера властите измериха повишено радиационно излъчване и в префектурата Мияги, която се намира доста далече от затворените зони. На 60 км северно от разрушената атомна централа специалистите са измерили тревни площи с петкратно по-висока от нормите радиация. В един килограм трева е била измерена пет пъти по-висока концентрация на радиоактивния изотоп цезий, отколкото е разрешената от местните закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ivo111
преди 13 години
Ех тия японци. Само мога да си мечтая да видя такава новина и за компании на БФБ. Например Синергон. Ще има поне сто процента нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още