IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на борсите в Азия заради връщането на Япония към рецесията

Притесненията за японската икономика се отразиха на цялостното настроение в търговията днес

14:20 | 19.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на борсите в Азия заради връщането на Япония към рецесията

Борсовата сесия в Азия приключи със спад, а регионалният индекс загуби спечеленото в началото на сесията, след като Япония обяви спад на икономиката за първото тримесечие, а Gartner Inc. съобщи, че пазарът на мобилни устройства на Samsung Electronics Co. се е свил.

Акциите на Softbank Corp., изключителният представител за iPhone на Apple Inc. в Япония, загубиха 2% на борсата в Токио. Книжата на Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., най-голямата публична кредитна институция в Япония, отстъпиха с 2,1% .

Samsung пък загуби 1,5% от пазарната си капитализация.

Акциите на водещата в световен мащаб минна компания и най-голям петролен производител в Австралия BHP Billiton Ltd. се повишиха с 1,2% в Сидни, след като цените на петрола и металите отскочиха нагоре.

Индексът  MSCI Asia Pacific се понижи с 0,2% до 134,88 пункта, като по този начин изгуби спечеленото от началото на сесията. През миналата седмица показателят записа втори пореден седмичен спад заради опасенията, че антиифлационната политика на Китай може да забави световния икономически растеж и че Федералният резерв се подготвя да прекрати програма за изкупуване на активи на стойност 600 млрд. долара, позната като програма за увеличаване на ликвидността.

„Може да се очаква по-нататъшно намаляване на корпоративните печалби в Япония след по-тежкото от очакваното свиване на националната икономика. Инвеститорите продължават да са скептични, изказвайки опасения за увеличаване на инфлацията и европейската дългова криза“, твърди Мичия Томита от Mitsubishi UFJ Asset Management Co. за Bloomberg.

Основният индекс на борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,4%. Японската икономика се сви с 3,7% на приравнена към годишна основа база за първото тримесечие, след като земетресението и вълните цунами от 11 март разстроиха производството и накараха потребителите да ограничат допълнително разходите си.

Икономиката на страната се с 3% на годишна основа, показват коригираните данни за периода, което според приетите от икономистите критерии я вкарва в трета рецесия за последното десетилетие.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,9%, а хонконгският  Hang Seng спечели 0,7%. Австралийският индекс  S&P/ASX 200 се повиши с 1,3% заради ръста на цените на акциите на компаниите за добив на суровини.

Четирите най-големи австралийски банки увеличиха пазарната си капитализация, въпреки че Moody’s Investors Service понижи кредитните им рейтинги с едно ниво вчера заради опасения, че зависимостта им от дълговите пазари ги прави уязвими от колебанията в инвеститорското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още