IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поевтиняването на суровините предизвика спад на борсите в Азия

Водещите индекси в Китай се върнаха на най-ниското си ниво за последните три месеца

12:22 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Поевтиняването на суровините предизвика спад на борсите в Азия

Борсовите индекси в Азия отстъпиха след силното поевтиняване на суровините от последното денонощие. Това предизвика най-сериозния спад на регионалния индекс MSCI Asia Pacific от земетресението в Япония от 11 март насам, пише Bloomberg.

Днес индексът се понижи с 1,6 на сто до 136 пункта. За това допринасят негативните настроения, предизвикани от по-високата от очакваното инфлация в Китай и все по-засилващите се спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще започне да затяга монетарната политика.

Пазарната капитализация на най-голямата минна компания в света – BHP Billiton, се понижи с 2,6 на сто, най-големият производител на метали в Китай Jiangxi Copper загуби 2,4 на сто, докато акциите на Korea Zink паднаха с 5,7 на сто.

Днес в Токио Nikkei 225 падна с 1,5 на сто до 9 716,65 пункта. В Южна Корея KRX 100 потъна с 2,3 на сто, докато в Хонконг Hang Seng изгуби 0,9 на сто до 23 073 пункта.

На борсата в Китай основните индекси CSI 300 и Shanghai Composite се понижиха с по 1,4 на сто. Това е най-ниската стойност на индексите за последните три месеца, като разпродажбите се дължат на спекулациите за охлаждане на китайската икономика.

През последното денонощие станахме свидетели на сериозни разпродажби на пазарите на суровини. Вчера в Ню Йорк петролът потъна с 5,5 на сто и отново се върна под 100 долара за барел. Цената на медта пада с 3,2 на сто, докато златото поевтиня с 1 на сто. При среброто бе отчетен спад от около 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.05.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още