IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай показва признаци на охлаждане

Инфлацията забавя леко своя ход, по-слабото нарастване на продажбите на дребно и индустриалното производство също дават сигнали за това

11:24 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Официалната цел на китайското правителство е средногодишната инфлация през 2011 година да не надхвърли 4 на сто. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Официалната цел на китайското правителство е средногодишната инфлация през 2011 година да не надхвърли 4 на сто. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Китай забавя своя ход през април, а това, съчетано с някои други икономически показатели, е сигнал за охлаждане на икономиката на страната. Този факт от своя страна би смекчил натиска върху властите в Пекин да водят по-строга валутна и монетарна политика, пише Ройтерс.

През април поскъпването на живота в Китай е 5,3 на сто на годишна база. Месец по-рано инфлацията достигна 32-месечен връх от 5,4 на сто. Така се появяват сигнали, че през втората половина на 2011 година може да се очаква отслабване на инфлационния натиск, коментират анализатори.

Цените на храните, които са основен двигател на инфлацията като цяло, са се понижили с 0,4 на сто през април на месечна база. На годишна е отчетено повишение от 11,4 на сто.

Официално поставената цел на правителството е средногодишната инфлация през 2011 година да не надхвърли 4 на сто. За тази цел от октомври насам централната банка повиши основния лихвен процент на четири пъти, а изискванията за минимални задължителни резерви бяха силно завишени.

При индустриалното производство и продажбите на дребно, данните за които също бяха публикувани днес, е отчетено по-голямо от очакваното забавяне. Това са допълнителни сигнали, че икономическият растеж на страната ще се охлади.

Индустриалното производство отчита ръст от 13,4 на сто на годишна база през април, след като месец по-рано се движеше с повишение от 14,8 на сто. Предварителните очаквания бяха показателят да нарасне с 14,7 на сто.

Продажбите на дребно също забавят своя ръст – от 17,4 на сто през март до 17,1 на сто през април. При това прогнозите бяха за ускоряване на увеличението до 17,6 на сто на годишна база.

Паричното предлагане в Китай, измерено чрез паричния агрегат М2, бележи най-слабия си ръст за последните 29 месеца. То се повишава с 15,3 на сто при прогнози за ръст от 16,5 на сто.

Всичко това вероятно ще отслаби натиска върху страната за промяна на валутната политика по посока повишение на курса на местната парична единица. През април юанът отчете ръст от 0,9 на сто спрямо долара, а от началото на тази година поскъпването е с 1,5 на сто.

От юни 2010 година насам, когато бе осъществена реформа при формирането на валутния курс в Китай, юанът е повишил стойността си с 5 на сто спрямо американския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още