IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ загуби в Индия най-голямата поръчка за изтребители през последните 15 г.

Индийското министерство на отбраната предпочете да избира между френския Rafale и Eurofighter Typhoon

11:15 | 29.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p class="western">
	Eurofighter Typhoon. <em>Снимка: Paul Friel, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en" target="_blank">CreativeCommons</a></em></p>

Eurofighter Typhoon. Снимка: Paul Friel, лиценз: CreativeCommons

Индийското министерство на отбраната избра европейски изтребители пред американските, пренебрегвайки опита за лобиране на американския президент Барак Обама в полза на американската авиационна индустрия, пише Bloomberg.

САЩ са „дълбоко разочаровани“, след като Индия обяви, че Boeing Co. и Lockheed Martin Corp. „не са избрани да участват в обществената поръчка“ за изтребители, се казва в изявление на посолството на САЩ в Ню Делхи. Индийското министерство на отбраната ще направи официално изявление за решението си да допусне до търга френската Dassault Aviation SA и European Aeronautic, Defence & Space Co., казва говорител на министерството.

Все пак надпреварата за индийската сделка, най-голямата поръчка за изтребители през последните 15 години, може и да не е напълно приключила, тъй като препоръките на индийското министерство на отбраната трябва да бъдат одобрени от премиера на страната Манмохан Сингх.

Lockheed предложи изтребителите F-16 Super Viper, докато базираната в Чикаго  Boeing се съревновава с  F/A-18 Super Hornet. Lockheed произвежда също и F-22, най-модерният и скъп изтребител в американската армия.

Boeing обяви, че е разочарован от решението и че ще поиска мотивите на индийските военновъздушни сили.

Шведската Saab AB обяви, че произвежданите от компанията изтребители Gripen също са били отхвърлени.

Според анализатори, първоначалната сделка на стойност 11 млрд. долара за доставката на 126 изтребителя впоследствие може да бъде разширена до 200 или повече, поради амортизацията на ескадрилата от МиГ-21. Индия използва руските изтребители от 70-те години. 

Руската агенция за оръжеен износ Рособоронекспорт отказва да коментира информацията, че офертата на държавната руска компания OAO United Aircraft Corp. за доставка на изтребители МиГ-35 също е била отхвърлена.

Dassault Aviation SA кандидатства с изтребителите Rafale, докато European Aeronautic, Defence & Space Co., в която участват Германия, Франция, Великобритания и Испания, предлага Eurofighter Typhoon.

Чуждестранни правителства и компании, опитващи се да се съвземат от глобалната рецесия, се съревновават за продажбата на оръжие за 120 млрд. долара, което Индия планира да придобие между 2012 и 2017 г., се казва в изследване на Конфедерацията на индийската индустрия и Deloitte Touche Tohmatsu India Pvt.

През последното десетилетие Индия е утроила бюджета си за отбрана до 32 млрд. долара през 2011 г. - 10-тият по големина в света. Страната се опитва да не изостава от Китай, където за същия период бюджетът за отбрана е нараснал четирикратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Май европейците са излезли по-гъвкави в offset-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 13 години
Иронията ти е излишна, пи....Т-50 ще се произвежда едва от 2015 г., сега е в изпитания и има произведени само 2 бройкиА след 2015 г. може би над 200 парчета ще има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 13 години
chakame rusnazite da proizvedat 5-tata si broika ot novia Su ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Isumu
преди 13 години
Май само ти си разбра какво искаш да кажеш :DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 13 години
Споко, става дума за доставка на масов изтребител 4+ поколение, докато Индия вече разработва с Русия лек вариант на руския изтребител пето поколение Су Т-50, защото руският Т-50, подобно на щатския F-22, няма да се изнася зад граница. Докато руско-индийският вариант на лек и по-евтин изтребител 5 поколение ще се продава и по света като съвместно производство и разработка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 13 години
Световния жандарм трябва да се бие навсякъде, по всякакъв повод и при всяка възможност. Това е начина за убеждение и вразумяване. Всичките проблеми по света са в резултат на егоистична и арогантна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още