IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачката на шофьорите в пристанище Шанхай вече заплашва износа

Тридневният протест е заради растящите цени на горивата и потребителските стоки в Китай

16:50 | 22.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стачката на шофьорите в пристанище Шанхай вече заплашва износа

Шофьори на камиони протестират трети ден в пристанищния район на Шанхай при засилено полицейско присъствие и сигнали, че стачката вече засяга износа от китайското пристанище, съобщава Ройтерс.

През миналата година Шанхай изпревари Сингапур като най-натовареното контейнерно пристанище в света. 

Стачката е открита демонстрация на гняв срещу растящите цени на горивата и потребителските стоки в страната.

Тя идва на фона на опитите на правителството да обуздае инфлацията, която през март достигна 5,4% на годишна база, за да избегне социално недоволство като това, което разтресе Близкия Изток.

Шофьорите спряха работа в сряда, настоявайки правителството да направи нещо срещу високите цени на горивата, а според някои и срещу високите такси на спедиторските компании.

Държавните медии в Китай не споменават за стачката, а от градската управа отрекоха да знаят за нея.

Според Дънкан Инес-Кер, анализатор за Китай в Economist Intelligence Unit, стачката може да предизвика протести и в други сектори на транспорта, имайки предвид цените на горивата.

„Има периодични стачки при таксиметровите услуги в различни градове на Китай”, посочва той. „Те ще продължат, а ако бензинът поскъпне още ситуацията ще се влоши.”

Служител на пристанището в Шанхай е заявил, че операциите на порта не са засегнати, но е отказал допълнителен коментар.

Според друг ръководител обаче стачката вече се отразява на дейността, поне при износа, който най-често е текстил и машини. Много кораби не могат да отплават понеже не са запълнили капацитета си с контейнери.

Основният въпрос не е само, че цените на горивата се качват, а че шофьорите няма как да защитят интересите си”, коментира Ли Цян, изпълнителен директор на China Labor Watch.

Правителството забранява съюзите извън казионната федерация на синдикатите, ръководена от комунистическата партия. Тя традиционно се опитва да предотвратява стачките.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още