IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай надхвърлиха рекордните $3 трлн.

През последните две години резервите на страната са набъбнали с 1 трлн. долара

18:24 | 14.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Китай надхвърлиха рекордните $3 трлн.

За първи път в историята валутните резерви на Китай надхвърлиха 3 трлн. долара на фона на повишеното банково кредитиране в страната. 

Данните са поредните знаци за нарастващите икономически дисбаланси в световен мащаб, с които финансовите министри от страните от Г-20 се опитват да се преборят, пише Bloomberg.

През първото тримесечие на годината валутните резерви на Китай, които са най-големите в света, са нараснали със 197 млрд. долара, разкриват данни на Китайската централна банка. Според отделен доклад отпуснатите в Китай нови кредити надхвърлят прогнозите през март, достигайки 679,4 млрд. юана, или 104 млрд. долара.

Политиката на китайския премиер Уън Дзябао за ограничаване на курса на юана, търговските излишъци и капиталовите потоци доведе до повишаване на валутните резерви на страната с 1 трлн. долара в рамките на две години.

На срещата си утре във Вашингтон страните от Г-20 ще се опитат да се споразумеят за система за ранно предупреждение, която да помогне за овладяването на дисбалансите в търговията и финансите, които бяха сред причините за последната световна финансова криза.

„На пръв поглед най-изненадващото е колко бързо са се повишили валутните резерви“, казва Марк Уилямс от Capital Economics. „Китайците, изтъкват търговския дефицит на страната през първото тримесечие на 2011 като доказателство, че няма нужда от по нататъшно повишаване на курса на юана, но размерът на резервите показва, че Китайската централна банка все още извършва масирани пазарни интервенции, за да задържа курса на китайската валута“.

Публикуваните данни разкриват предизвикателствата, пред които е изправен Китай. Пекин се опитва едновременно да овладее инфлацията и да задържи юана на ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
interest-free
преди 13 години
Pyramid, не е точно по темата, но дава отговор на опасенията ти....http://***.vesti.ru/doc.html?id=445022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
vavas
преди 13 години
Дори след безумни инвестиции в космически програми, ядрена енергетика и какво ли още не, Китай пак не може да се справи с излишъка.Казвам безумни, защото според някои анализи част от инвестициите наистина са такива, но ефекта от това е, че при тези "залагания" се случва и голяма възвращаемост и правителството не е подготвено за това.Ако световната икономика не се дистанцира от това (за което може би е вече много късно!), то в близките години заради лесните пари от Китай "`сите че ручат жабетата". Ама дано аз да греша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Китай е изправен пред не по-малки предизвикателства от щатите и, ако сега не трупа резерви, не е ясно, кога: пПърво, предстои му демографски срив в близките 30-50 годиниВторо, световната хегемония, особено с такава недостъпна култура /в оригинал/ е самотно занимание особено, в свят с изчерпващи се ресурсии, трето, докато юанът не стане световна резервна валута 1 и те не преденоминират резерва си в него, винаги са заплашени от шоково обезценяване като крайна мярка за самозащита от американска страна /ясно е, с гиганти и чичко Сам няма да иска да воюва "горещо" но, това може да е ответният удар на Америка, която ще си остана по-младата като човешки ресурс та, ако тя отново пусне Голямата печатница, не се знае знае ли се .Ще рече, мачът още не е свършил въпреки забележителните успехи на Китай.Все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pastir2
преди 13 години
Докато Китайската Централна Банка си "печата" неограничени количества пари и ги използва, за да засмуква неограничени количества долари от валутните пазари (за да си поддържа изкуствено нисък курса на валутата), така ще бъде...Доно некой ден ги изхарчат всички, за да се борят с обезценяващата си валута :) - с техните камъни, по техната глава ;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още