IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай излезе на дефицит за първото тримесечие за първи път от седем години

В рамките на първото тримесечие вносът се увеличава с 32,6% на годишна база до рекордните 400,66 млрд. долара

11:08 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай излезе на дефицит за първото тримесечие за първи път от седем години

Китай излезе на търговски дефицит през първото тримесечие на годината за първи път през последните седем години, след като вносът на стоки в страната се увеличи до рекордно високи стойности.

Общото търговско салдо на страната за първите три месеца на годината е отрицателно и възлиза на 1 млрд. долара, което контрастира с излишъка от 13,01 млрд. долара за същия период преди година, пише CNNMoney.

Китайската митническа служба, която публикува данните за търговското салдо, отдава дефицита на резкия скок във вътрешното потребление, растящите цени на храните, енергията и суровините, както и на многото на брой почивни дни в страната заради китайската нова година през февруари.

В резултат на това износът през февруари се понижи значително, а търговският дефицит на страната отбеляза своята най-висока стойност от 2004 насам от 7,3 млрд. долара.

През март търговското салдо на Китай отново е положително, но в размер на само 140 млн. долара. Износът на страната се увеличава с 35,8% за последните 12 месеца до 152,2 млрд. долара през март. Вносът в същото време се покачва с 27,3% на годишна база до 152,1 млрд. долара.

Според икономисти обаче измененията в търговския баланс на Китай в началото на тази година са временни, защото са до голяма степен резултат от свиването на износа по време на почивните дни за лунната нова година и на спада в търговията в световен мащаб през тези месеци като цяло.

За това сочат и данните за търговския баланс на страната през последните 12 месеца, като в 11 от тях износът е бил по-голям от вноса.

В рамките на първото тримесечие вносът се увеличава с 32,6% на годишна база до рекордните 400,66 млрд. долара, а износът скача с 26,5% до 399,64 млрд. долара.

Китай е втората по големина икономика в света, след САЩ, и най-големият износител на стоки, преди Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още