IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай въвежда все по-строга парична политика

Централната банка повиши лихвените си проценти за четвърти път от октомври насам

21:09 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Полицай минава покрай сградата на Китайската централна банка в Пекин. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Полицай минава покрай сградата на Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка увеличи за четвърти път от миналия октомври лихвените си проценти, за да овладее растящата инфлация и да ограничи риска от надуването на цените на акциите и имотите в най-бързо растящата голяма икономика на света.

Едногодишният лихвен процент по кредитите, отпускани от централната банка на търговските банки в страната, се увеличава до 6,31% от досегашните 6,06%. Промяната влиза в сила от утре, предава Bloomberg.

Поредната стъпка към въвеждането на по-строга парична политика в Китай дойде след двудневните почивни дни в страната.

Лихвената ставка по едногодишните банкови депозити, държани в централната банка, нараства до 3,25 на сто от досегашните 3%.

Инфлацията в Китай прескочи тавана от 4%, заложен от правителството за тази година, което накара централната банка да ограничи банковото кредитиране и потреблението чрез по-високи лихвени проценти и по-големи банкови резерви.

През февруари годишната инфлация в Китай се ускори до 4,9 на сто, достигайки най-високите си нива от юли 2008 г. Според пазарните прогнози инфлацията е продължила да расте и през март, достигайки 5,2% на годишна база.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още