IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Несигурността се завърна на азиатските борси

Акциите на оператора на АЕЦ Фукушима-1 Tepco паднаха до рекордно ниски нива, след като стана ясно, че компанията излива радиоактивна вода в Тихия океан

12:31 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Отражение на минувачи в табло, показващо котировките на акциите в Токио. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Отражение на минувачи в табло, показващо котировките на акциите в Токио. Снимка: Ройтерс

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха в днешната сесия, след като операторът на атомната централа Фукушима-1 – японската компания Tepco, започна да излива радиоактивна вода в Тихия океан.

Акциите на Tepco поевтиняха с 18% до рекордно ниската за последните 60 години цена от 362 йени на борсата в Токио.

Понижения имаше и при производителите на компютърни чипове, след като вчера доклад на Асоциацията на производителите на чипове показа, че продажбите им в световен мащаб са намалели с 1,1% на месечна база до 25,5 млрд. долара през февруари, пише Bloomberg.

С понижение от 3,1% се движиха и акциите на Toyota заради спекулации, че недостигът на части в резултат от земетресението и цунамито, връхлетели страната на 11 март, ще принуди компанията да затвори заводите си в Северна Америка.

Акциите на борсовия оператор Singapore Exchange обаче поскъпнаха с 5% след съобщение на финансовото министерство на Австралия, че може да отхвърли офертата й за придобиване на най-големия австралийски борсов оператор ASX Ltd.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,7% до 135,17 пункта в днешната сесия. На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 1,1% до 9 615,55 пункта, докато в Индия BSE Sensex 30 отстъпи с 0,1% до 19 678,80 пункта.

Финансовите пазари в Китай, Хонконг и Тайван бяха затворени днес заради честването на национални празници.

На положителна територия приключи сесията в Южна Корея, където Kospi нарасна с 0,7% до 2130,43 пункта, отбелязвайки ново рекордно високи ниво.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до пункта, след като централната банка остави без промяна лихвените проценти в страната за пети пореден месец. На борсата в Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,3% до 3 469 пункта, отбелязвайки 15-та си поред печеливша сесия, което е рекорд от 2001 г.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 1,2% през тази година в сравнение с преднина от 6% за щатския индекс S&P 500 и повишение от 1,6% за европейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още