IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия отбелязаха тригодишен връх

Водещите индекси в Южна Корея обаче отстъпиха от историческия си връх, който покориха в края на миналата седмица

12:15 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Главният борсов индекс в Сеул Kospi отбеляза исторически връх на 1 април. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Главният борсов индекс в Сеул Kospi отбеляза исторически връх на 1 април. Снимка: Ройтерс

Борсовата седмица в азиатския и тихоокеанския регион започна с повишения на водещите индекси, които достигнаха най-високите си нива за последните три години, подкрепени от добрите данни за пазара на труда в САЩ, които насърчиха оптимизма за световната икономика. 

Еврото междувременно се повиши до 11-месечен връх срещу японската йена заради очакванията, че основната лихва в еврозоната ще се увеличи от 1% на 1,25% през тази седмица.

На борсата в Токио Nikkei 225 се повиши леко с 0,1% до 9 718,89 пункта. Добре се представиха акциите на японските износители, подкрепени от поевтиняването на японската йена. Несигурността около овладяването на ядрената криза в японската атомна централа Фукушима-1 обаче продължава да хвърля сянка върху перспективите пред икономиката на страната и цените на акциите в Токио.

Проучване сред големите японски производители, публикувано днес, показа, че ръководството им очаква условията за правене на бизнес в страната да се влошат през следващите три месеца. Според редица анализатори Япония ще претърпи лека рецесия през първото полугодие на тази година, след което мерките за възстановяване на щетите от земетресението и цунамито ще я върнат към растеж.

Nikkei 225 остава с около 5% под нивата си отпреди природните бедствия, връхлетели страната на 11 март.

Ако се изключат японските акции, борсите в Азия, представени чрез регионалния индекс MSCI Asia Pacific ex Japan, отбелязаха най-високите си нива за последните близо три години в днешната сесия.

На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,5% до 24 150,60 пункта, докато в Тайван Taiex се повиши с 0,3% до 8 705,13 пункта. Финансовите пазари в Китай бяха затворени заради честването на национален празник.

Водещият борсов индекс в Южна Корея Kospi обаче се понижи с 0,2% до 2 115,87 пункта и отстъпи от историческия си връх, който отбеляза в края на миналата седмица, подкрепен от засиления интерес на чуждите инвеститори към акциите в Южна Корея, пише Financial Times.

Най-силно се представят сектори като електроника, автомобили, рафинерии, металургия и химическа промишленост, които могат да спечелят от затрудненията на конкурентите си в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още