IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-строгата парична политика не успя да охлади китайската икономика

Производственият сектор в страната ускори темповете си на ръст през март

09:34 | 01.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
По-строгата парична политика не успя да охлади китайската икономика

Производственият сектор в Китай ускори темповете си на ръст през март въпреки предприетите от Китайската централна банка мерки за увеличаване на лихвените проценти и банковите резерви през първото тримесечие.

Това показа индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната, който се повиши до 53,4 пункта през март в сравнение с 52,2 пункта през февруари.

Стойността му се повишава за първи път през последните четири месеца и остава в зоната на растеж над 50 пункта за осми пореден месец, съгласно правителствените данни на Китайската федерация по логистика и покупки.

Алтернативният индекс на бизнес активността в производствения сектор, който се публикува от една от големите банки с операции в азиатския регион – HSBC, на свой ред се покачва до 51,8 пункта през март от 51,7 пункта през февруари.

Това означава, че активността в сектора расте с по-бързи темпове.

Инфлацията в Китай прескочи целевото за правителството ниво от 4% през първите два месеца на тази година, което накара централната банка да увеличи лихвените си проценти през март и да ограничи банковото кредитиране чрез по-високи банкови резерви.

Според мнозинството от анализаторите, интервюирани от Bloomberg, централната банка на Китай ще увеличи отново лихвените си проценти през второто тримесечие на тази година.

Според анализатори от Mizuho Securities Asia данните за индекса на бизнес активността показват, че китайската икономика е продължила да расте с бързи темпове през първото тримесечие и е необходима още по-строга парична политика, за да може да се овладее инфлационният натиск в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
и двете, и двете ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Schumacher
преди 13 години
Рестриктивната парична политика в Китай, няма за цел да охлади производствения сектор, а жилищния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още