IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси изтриха загубите след земетресението в Япония

Изминалото тримесечие обаче се оказа губещо за индексите в региона

12:41 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Отражението на минувач с маска в табло, показващо котировките на Токийската фондова борса. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Отражението на минувач с маска в табло, показващо котировките на Токийската фондова борса. Снимка: Ройтерс

Последната мартенска сесия донесе повишения на индексите в Азия и тихоокеанския регион и им помогна да заличат загубите, които натрупаха в седмиците след тежкото земетресение в Япония от 11 март, което бе най-силното в историята на страната и доведе след себе си опустошително цунами и ядрена криза в АЕЦ Фукушима-1.

Въпреки че се върна на нивата си отпреди природното бедствие, регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, е на път да завърши първото тримесечие със загуба.

Най-губещи в неговия състав са японските акции, след като правителството съобщи, че щетите от земетресението може да достигнат до 300 млрд. долара, което го прави и най-скъпото природно бедствие в историята на страната.

Запазващата се за трета седмица несигурност около овладяването на ядрената криза в АЕЦ Фукушима-1 и съобщенията за изтичане на радиация продължават да хвърлят сянка върху финансовите пазари в Япония. Най-тежко очаквано пострадаха акциите на оператора на авариралата централа Tepco, които са поевтинели с 80% от 11 март насам.

Според прогнози на анализатори, дадени за Bloomberg, обезщетенията, които Tepco ще трябва да изплати за почистване на района около централата и за компенсиране на пострадалите от изтичането на радиация, може да достигнат до 133 млрд. долара, което излага компанията на комунални услуги на голяма опасност от фалит.

В резултат на това се появиха спекулации, че правителството обмисля национализация на Tepco, а главният й изпълнителен директор Масатака Шимицу бе приет в болница заради влошеното си здравословно състояние.

Икономическите данни за Япония днес показаха, че фабричният сектор се е влошил с най-бързото си темпо за последните девет години, подчертавайки вероятността за японската икономика да се свие след връхлетелите я бедствия.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор падна до 46,4 пункта през март от 52 пункта през февруари, преминавайки в песимистичната зона под 50.

Въпреки разочароващите икономически данни японският индекс Nikkei 225 нарасна с 0,5% до 9 755,10 пункта в последната мартенска сесия и приключи тримесечието с понижение от 4,6 на сто. Японската йена на свой ред записа загуба от 5% през това тримесечие срещу десетте най-търгувани валути, които Bloomberg следи.

За поевтиняването на йената помогна съвместната намеса на централните банки на страните от Г-7 на валутните пазари в средата на този месец, след като йената скочи до рекордно високи нива срещу щатския долар. Заплахата, която поскъпването й носи за японската икономика, накара най-големите развити икономики да се намесят заедно на валутните пазари, за да спрат оскъпяването на японската валута.

MSCI Asia Pacific се повиши с 0,7% до 135,8 пункта в днешната сесия, което го върна на нивата му от последната сесия преди земетресението на 11 март. Оптимизмът на финансовите пазари днес вдигна курса на южнокорейския вон срещу щатския долар до 30-месечен връх. Австралийския долар на свой ред постигна нов рекорд от 1,0347 щатски долара, което е най-високият курс, откакто австралийската валута се търгува свободно.

В рамките на изминалото тримесечие обаче MSCI Asia Pacific е загубил 1,4%, което го нарежда след щатските и европейските акции, които са на път да завършат трите месеца до края на март с повишения.

С повишения ще приключат първото тримесечие и редица борсово търгувани стоки, в това число петролът и златото. За петрола това ще е третото поред тримесечие на ценови ръст, а за златото – десето поред.

Изменение на водещите борсови индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия за март и първото тримесечие:

 

Страна Борсов индекс Изменение за март (%) Изменение за първото тримесечие (%)
Индия BSE Sensex 30 8,2% -4,8%
Япония Nikkei 225 -8,2% -4,6%
Сингапур Straits Times 3,1% -3,5%
Тайван Taiex 1,0% -2,5%
Регионален MSCI Asia Pacific -1,3% -1,4%
Индонезия Jakarta Comp. 5,5% -1,2%
Тайланд Thai Index 6,8% 1,7%
Австралия S&P/ASX 200 0,2% 2,0%
Хонконг Hang Seng 0,8% 2,1%
Южна Корея Kospi 8,6% 2,7%
Нова Зеландия NZX 50 2,1% 3,2%
Китай Shanghai Composite 0,8% 4,3%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още