IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ: По-широка валутна кошница в МВФ – да, но без китайския юан

Тимъти Гайтнър отново отправи индиректни критики към Китай за валутния механизъм на страната

09:50 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ: По-широка валутна кошница в МВФ – да, но без китайския юан

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър изрази подкрепа към включването на по-голям брой валути в счетоводните сметки на Международния валутен фонд. Той обаче даде да се разбере, че валутата на Китай не отговаря на условията за включване във въпросната валутна кошница, пише MarketWatch.

Според Тимъти Гайтнър МВФ би трябвало да разшири кошницата от валути, на база която се определя стойността на официалната счетоводна валута на организацията - специалните права на тираж (СПТ).

„Вярваме, че с времето валутите на водещите икономики, които са широко използвани в търговията и на валутните пазари, трябва да станат част от кошницата на СПТ“, е заявил Гайтнър по време на семинар в Китай.

Страните, които членуват в МВФ, държат СПТ като част от валутните си резерви. Разширяването на кошницата от валути, чрез която се определя стойността на правата на тираж, би могло да помогне за увеличаване на разпространението на новите валути сред централните банки по света.

През последните години Китай прави опити за увеличаване използването на валутата си и включването й в кошницата на МВФ се очаква да залегне в разговорите между страните от Г-20 на предстоящата следващия месец среща във Вашингтон.

Гайтнър обаче предупреждава, че за да бъде част от този механизъм, валутата на дадена страна трябва да бъде в режим на свободно плаване, централната банка да бъде независима, а властите да позволяват свободното движение на капиталови потоци от и към въпросната държава.

За пореден път Гайтнър изрази опасения, че небалансираните валутни курсове водят до дисбаланси в търговията между страните, но не назова директно Китай като проблемна от гледна точка на валутния режим страна.

„Асиметрията при валутната политика създава много напрежение. Тя предизвиква натиск за поскъпване на валутите на онези от развиващите се страни, които са позволили свободно движение на валутата си и при които капиталовите потоци са по-отворени“, посочи Гайтнър.

„По този начин се увеличава инфлационният риск в развиващите се страни с подценени валути. В крайна сметка този подход предизвиква натиск за протекционизъм“, предупреди финансовият министър на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още