IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Земетресението в Япония е "възможност за покупка" на акции

Инвеститорът вярва в доброто бъдеще на японската икономика

14:48 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет: Земетресението в Япония е "възможност за покупка" на акции

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет заяви, че тежките природни бедствия, които връхлетяха Япония през този месец, няма да застрашат бъдещето на японската икономика, и дори могат да предизвикат нов пристъп от покупки на акции, предава AFP.

„Не гледам на икономическото бъдеще на Япония по различен начин, отколкото преди десет дни ... а извънредните събития предлагат възможност за покупка на акции”, посочи Бъфет днес пред репортери в Южна Корея.

Бъфет, който е председател на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, е на посещение в Южна Корея, за да присъства на първата копка на местното подразделение на израелската компания за металообработване Iscar Metalworking Companies, която е 80% собственост на Berkshire Hathaway.

Водещият борсов индекс в Япония Nikkei загуби 12% в седмицата след тежкия трус от 11 март и последвалото го цунами и ядрена криза.

Бъфет обаче застана против продажбите на японски акции и каза, че Япония ще се възстанови сравнително бързо от бедствието.

Финансовите пазари в Токио бяха затворени днес заради национален празник.

Земетресението и цунамито, които отнеха живота на 8649 души, а 13 262 все още са в неизвестност, може да струват на японската икономика до 235 млрд. долара, прогнозира днес в доклад Световната банка (СБ).

"Растежът на японската икономика трябва да се ускори през следващите тримесечия, докато усилията за възстановяване се ускоряват", се казва още в доклада. Мерките за възстановяване на щетите могат да продължат до пет години, по оценки на СБ.

Бъфет, известен като "Оракулът от Омаха" заради успешните си инвестиции, посочи, че Berkshire Hathaway продължава да търси възможности за придобивания по света, включително в Южна Корея, след покупката на американския производител на лубрикантни изделия Lubrizol за 9 млрд. долара.

„Обмисляме няколко големи придобивания в Южна Корея, САЩ, Великобритания. Надяваме се да намерим добри компании, където и да са. По принцип, колкото са по-големи, толкова по-добре”, посочва Бъфет.

Той омаловажи военната и ядрена заплаха от Северна Корея, заявявайки, че комунистическата държава "не е голяма заплаха" за инвестиции в Южна Корея.

Бъфет ще се срещне с южнокорейския президент Ли Мюн Бак по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още