IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силата на природата – снимки от катастрофата в Япония

Земетресение, цунами и проблеми с ядрени реактори подлагат властите в страната под силен натиск

13:00 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Силата на природата – снимки от катастрофата в Япония

Япония преживява най-тежката криза от Втората световна война, категоричен е премиерът на страната Наото Кан. За усложняването на обстановката допринася напрегнатата ситуация около ядрените реактори на страната, която поражда страхове от още по-сериозни поражения не само за Япония, а и за останалия свят, пише ВВС.

За момента е потвърдено, че жертвите са близо 1 600. В засегнатите региони обаче има списъци с хиляди имена на безследно изчезнали хора. Според полицията само в района на Мияги жертвите на катастрофата може да надхвърлят 10 хиляди.

Милиони японци са останали без електричество заради опитите на властите да овладеят ситуацията с ядрените реактори. Близо 310 хил. души пък са евакуирани във временни лагери за настаняване.

„Настоящата ситуация – земетресение, цунами и проблеми с ядрените реактори, е категорично най-тежката криза за последните 65 години след края на Втората световна война. Дали ще японците ще я преживеят, зависи от самите нас”, посочва Наото Кан.

За овладяване на ситуацията се грижат над 100 хил. войници от японската армия, към които са се присъединили над 250 хил. полицаи, пожарникари и работници. Международни екипи също подпомагат борбата с последиците от земетресението с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер.

Вижте снимки, показващи разрушителната сила на природата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още