IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятно над 1000 души са загинали при земетресението в Япония

Централна банка на Япония се ангажира да направи всичко възможно, за да гарантира стабилността на финансовите пазари

20:33 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вероятно над 1000 души са загинали при земетресението в Япония

Загиналите след земетресението и цунамито в североизточна Япония вероятно са над 1000 души, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от Ройтерс.

Според министерството на отбраната в префектура Фукушима са били разрушени 1800 къщи, съобщи Киодо. Според полицията са загинали най-малко 337 души, 627 са ранени и 531 са изчезнали, около десет часа след най-силния трус -с магнитуд 8,9 - в съвременната история на страната, посочва Франс прес.

Централна банка на Япония се ангажира да направи всичко възможно, за да гарантира стабилността на финансовите пазари след разрушителното земетресение в страната, съобщава Асошиейтед прес.

Банката обяви, че е решила да проведе еднодневно заседание на комитета по паричната политика в понеделник вместо първоначално предвидената двудневна среща. Икономистите твърдят, че съкратената среща ще позволи на централната банка да вземе бързо решение по паричната си политика, което да помогне на страната да се справи с финансовите последици от днешното силно земетресение.

Централната банка създаде екип по управление на бедствията, оглавен от управителя Масаки Ширакава, който да направи оценка на въздействието на земетресението върху финансовите пазари и бизнес дейността на финансовите институции.

По-рано днес британският изследователски институт Capital Economics обяви, цитиран от Франс прес, че земетресението в Япония се е случило в неподходящ момент за икономиката на страната и засилва опасността от бюджетна криза, тъй като държавните финанси вече са в лошо състояние.

Ситуацията в авариралата АЕЦ в японската префектура Фукушима е под контрол, каза главният секретар на японското правителство

Положението в АЕЦ "Фукушима 1", в която след земетресението излезе от строя охладителната система на един от реакторите, е вече под контрол. обяви днес главният секретар на японското правителство Юкио Едано, предаде ИТАР-ТАСС.

На пресконференция той предупреди, че населението на страната трябва да има готовност за нови трусове, като съществува заплаха и за ново цунами. Едано съобщи, че днешното земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер е причинило значителен брой жертви и обеща, че спасителните работи няма да спират през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още