IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взриви се нефтохимически терминал в Япония, спират ядрени реактори

Намерени са близо 300 тела на загинали хора на брега на Тихия океан

16:28 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span lang="bg-BG">Пожар, причинен от земния трус. </span><i><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></i></p>

Пожар, причинен от земния трус. Снимка: БТА

Силен взрив бе чут на нефтохимическия терминал в японския град Сендай в най-засегнатата от сутрешното опустошително земетресение японска префектура Мияги, съобщи Итар-Тасс по данни на местната полиция. По-рано днес там възникна пожар вследствие на силния земен трус.

До днес следобед са намерени близо 300 тела на загинали хора на брега на Тихия океан в района на същия град, намиращ се на остров Хоншу. По-рано през деня там връхлетя цунами, предизвикано от земетресението.

Започна евакуация в зона от 3 километра в близост до японската ядрена централа АЕЦ „Фукусима“, където в резултат на земетресението е излязла от строя система за охлаждане на реактор.

Възникналият пожар вследствие на природното бедствие на друга централа - АЕЦ „Онагава“, обаче успешно е потушен, се казва в съобщение на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Не е регистрирана повишена радиоактивност в района на атомните централи, по официални сведения на японската страна. С цел повишаване на безопасността обаче няколко ядрени реактора са спрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още