IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежки поражения за борсите в Азия

Разочароващите данни за японската икономика и изострянето на конфликта в Либия причиниха силен спад на индексите в региона

12:27 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тежки поражения за борсите в Азия

Водещите борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион понесоха тежки поражения в днешната сесия след разочароващите данни за по-силния от очакваното спад на икономиката на Япония през последното тримесечие на 2010 г.

Освен това изострянето на конфликта между антиправителствените демонстранти и силите на реда в Либия покоси борсовия оптимизъм и свали регионалния индекс MSCI Asia Pacific до най-ниското ниво за последните две седмици.

От разпродажбите пострадаха силно акциите на компаниите с операции в Близкия Изток. Минните компании също се наредиха сред губещите заради спада в цените на металите.

Акциите на южнокорейските компании се понижиха, след като централната банка вдигна основния си лихвен процент.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъна с 1,5% до 136,35 пункта и се насочи към своето най-ниско ниво от 24 февруари насам.

На борсата в Токио Nikkei 225 потъна с 1,5% до 10 434,40 пункта. От публикации в японската преса днес стана ясно, че операторът на Токийската фондова борса обмисля сливане с тази в Осака, както и първично публично предлагане на акции през тази година.

Окончателните данни за японската икономика през четвъртото тримесечие на 2010 година показаха, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил повече от очакваното с 1,3%.

С 1,5% до 2 957,14 пункта се понижи и широкият китайски индекс Shanghai Composite, докато в Южна Корея Kospi загуби 1% до 1 981,58 пункта. Централната банка на Южна Корея повиши лихвените си проценти за втори път през тази година, след като инфлацията надскочи тавана от 2% за втори пореден месец.

В Австралия S&P/ASX 200 загуби 1,4% до 4 699,7 пункта след данните за увеличението в броя на безработните в страната, отчасти заради тежките наводнения и циклони през февруари. В Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,2% до 3 406 пункта, след като централната банка намали лихвените си проценти заради тежките последици от земетресението в страната от този месец.

Другите икономически данни от региона показаха, че вносът в Китай е превишил значително износа на стоки през февруари, в резултат на което страната отчете най-големия дефицит от търговията с останалия свят за последните седем години.

В края на вчерашната сесия регионалният индекс MSCI Asia Pacific бе с 0,5% над нивата си от края на 2010 г., докато преднината за щатския S&P 500 и европейския Stoxx Europe 600 е от 5% и 1,9% съответно. MSCI Asia Pacific обаче е нараснал с близо 100% от март 2009 година, когато падна до най-ниското си ниво от 2001 заради финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още