IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия започнаха седмицата със спад

Местните валути поевтиняха заради ръста на суровините и заради ангажимента на Китай да се бори срещу инфлацията

12:20 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия започнаха седмицата със спад

Борсовите индекси в Азия започнаха новата седмица с понижения. Регионалният показател MSCI Asia Pacific загуби 1,1 на сто до 137,86 пункта днес, с което приключи серия от два поредни дни на повишение, пише Bloomberg.

С основна заслуга за отстъплението е поскъпването на суровините, което изпрати петрола на най-високите му нива от септември 2008 година досега, а златото – в близост до последния му рекорд.

Суровините поскъпват заради нестабилността в Близкия Изток и Северна Африка, които пораждат несигурност на доставките и бягство от долара. То пък води до опасения от инфлация и принуждава правителствата на повечето държави да вземат мерки за противодействие. Така се стига до опасения за ръста на икономиката и спад на интереса към акциите, обяснява агенцията.

Такъв ангажимент бе поет от Китай в края на миналата седмица, като се очаква в страната да бъдат взети мерки за противодействие на поскъпването на живота. Това, според анализатори, се отразява негативно на валутите от региона и те поевтиняват.

Днес в Токио основният индекс на борсата в Япония – Nikkei 225, падна с 1,8 на сто до 10 505 пункта. в Хонконг пък Hang Seng отстъпи с 0,4 на сто до 23 313 пункта. Спадовете на основните индекси в Тайван и Южна Корея възлязоха на съответно 0,8 и 1,4 на сто.

Изключение от червената вълна стана Китай, където CSI 300 добави 2 на сто до 3 334,51 пункта. На зелено е и основният индекс в Сингапур Straits Times, който се повишава с 0,2 на сто днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още