IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Южна Корея стигнаха нов рекорд

Въпреки това страната се смъква до седма позиция по размер на валутния си резерв в световен мащаб

11:28 | 03.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Южна Корея стигнаха нов рекорд

Валутните резерви на Южна Корея достигнаха нов рекорд през февруари, повишавайки се спрямо последното върхово постижение, отчетено едва преди месец. Въпреки това обаче азиатската държава се смъкна до седмо място в света по размер на валутния си резерв, пише АР.

Размерът на валутния резерв на Южна Корея е достигнал 297,67 млрд. долара към края на февруари, което е ръст от 1,71 млрд. долара спрямо предходния месец.

От централната банка обясняват постижението с повишената оперативна печалба от управлението на резерва, както и с поскъпването на еврото и британския паунд спрямо щатския долар. Това е довело до по-голяма доларова стойност на активите, деноминирани в двете европейски валути.

От ноември 2008 година, когато се свиха до 200,51 млрд. долара, валутните резерви на Южна Корея неизменно се повишават. По-голямата част от резерва на страната е инвестиран в държавни ценни книжа и депозити, показват данните на централната банка.

Страната е на седмо място по размер на валутния си резерв, след като заемаше шеста позиция в края на 2010 година и пета – през август.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още