IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа губеща сесия за азиатските акции за последните четири дни

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific вече се намира на отрицателна територия за тази година

12:12 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първа губеща сесия за азиатските акции за последните четири дни

Поскъпването на петрола над 100 долара и все по-неспокойната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка накараха инвеститорите да потърсят по-безрискови активи и да разпродават акции в днешната сесия на азиатските борси.

В резултат на това водещите борсови индекси в региона се понижиха силно за първи път през последните четири сесии. Акциите на авиокомпаниите поевтиняха, след като високите цени на петрола влошиха изгледите пред финансовите им резултати.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъна с 1,4% до 137,04 пункта, заличавайки напълно преднината си за тази година. Всички десет сектори на икономиката, представени в индекса, се понижиха в днешната сесия, пише Bloomberg.

Високите цени на петрола, предизвикани от растящото напрежение в арабския свят, засилиха очакванията за по-висока инфлация, в резултат на което златото постави нов ценови рекорд. Благородният метал се счита за убежище при икономическа несигурност и периоди на висока инфлация.

Най-болезнен спад в днешната сесия претърпя японският индекс Nikkei 225, като потъна с 2,4% до 10 492 пункта. В Сидни S&P/ASX 200 се понижи с 0,5% до 4 803 пункта въпреки силните данни за растежа на австралийската икономика в края на миналата година. Акциите на японските автомобилни компании поевтиняха въпреки увеличението на продажбите им в САЩ през февруари.

Водещият борсов индекс в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,5% до 23 049 пункта главно под влияние на разпродажби при компаниите с операции в Близкия Изток. Акциите на китайската строителна компания China Railway Construction се сринаха със 7,8% в Хонконг, превръщайки я в най-губещата компания сред близо хилядата дружества, включени в MSCI Asia Pacific.

Повод за това стана съобщението, че China Railway Construction е преустановила дейности по три свои проекта в Либия на обща стойност 4,24 млрд. долара.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 0,5% от началото на тази година, в САЩ S&P 500 се е увеличил с 3,9%, докато общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 е добавил 3,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още